EKF - Marosvásárhely Segesvárral és Szovátával pályázik

Marosvásárhely Segesvár és Szováta támogatásával pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa címet, melyet 2021-ben viselhet romániai város.

 

Ciprian Dobre, Maros megye önkormányzatának elnöke úgy vélte, a megyei román, magyar, szász és cigány közösségek közötti interkulturalitás különböztetheti meg Marosvásárhely pályázatát a többi város pályázatától – írta az Agerpres hírügynökség. Hozzátette, jövő héttől lehetőséget teremtenek arra, hogy minden jogi vagy természetes személy bekapcsolódjon a tervezési folyamatba. Megjegyezte, Marosvásárhelyt a nemzetközi kapcsolatai ihlethetik a pályázat elkészítésében.


Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere szerint Segesvár a kulturális örökségével, Szováta pedig a gyógyfürdőjével járulhat hozzá a pályázat sikeréhez. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a város önkormányzata 2014-ben hozott határozatot a kulturális fővárosi cím megpályázásáról, ehhez a határozathoz csatlakozik a megyei önkormányzat.

 

marosvasarhely varoshaza

Fotó: Szabó Mónika Simona


"Marosvásárhelyen írta alá Románia és Magyarország államfője a történelmi megbékélés dokumentumát" - utalt Emil Constantinescu és Göncz Árpád 1997-es marosvásárhelyi találkozójára a polgármester, aki szerint a marosvásárhelyi együttélés elősegítheti a pályázat sikerét. Hozzátette, máris nekiláttak egy olyan program megvalósításának, amely világossá teszi, hogy mit jelentett az idők során az erdélyi népek együttélése. Megjegyezte, az együttélési modellt most 21. századi szintre kell hozni.


Péter Ferenc, Szováta polgármestere és Ioan Gavrila, Segesvár alpolgármestere közölte, önkormányzataik hamarosan döntést hoznak a marosvásárhelyi kulturális fővárosi programhoz való csatlakozásról.


2013-ban Dorin Florea is aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amellyel csatlakozott Sepsiszentgyörgy tervéhez, de tavaly a polgármester bejelentette, Marosvásárhely önállóan pályázik. Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében kívánja megpályázni a kulturális fővárosi címet.


Nagyszeben után - mely 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa - 2021-ben viselheti újra romániai város az Európa kulturális fővárosa címet. Eddig Arad, Braila, Brassó, Bukarest, Craiova, Iasi, Kolozsvár, Nagybánya, Sepsiszentgyörgy és Temesvár jelezte, hogy pályázik. A pályázatokat október 10-ig kell benyújtani, és az év végén egy nemzetközi zsűri dönti el, hogy mely városok jutnak a verseny második körébe. A kulturális fővárosi cím európai és bukaresti pénzforrásokat biztosít a nyertes pályázónak.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása