Két magyar település viselheti 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros címet

A cím történetében először két magyar település - Iszkaszentgyörgy és Veszprém - viselheti 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros elnevezést.

 

Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel megosztva hirdetett nyertest. A megosztás pontos részleteit az alapító Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) a közeljövőben dolgozza ki - közölte a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda pénteken az MTI-vel.


finnugor

    

A pályázat idén az oroszországi finnugor népeket, valamint Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot állította középpontba. A címről két fordulóban döntöttek: az öttagú nemzetközi zsűri először értékelte a benyújtott pályázati anyagokat, ezt követően az indulóknak személyes bemutatkozási lehetőséget biztosítottak Tartuban július 31-én, a MAFUN kongresszusán.
    

A MAFUN által életre hívott program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, amelynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, elősegítse azok együttműködését. A kezdeményezés nemcsak a kulturális, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni mind helyi, mind pedig globális szinten.  
    

A Finnugor Kulturális Főváros titulust elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, idén pedig az észtországi Obinitsa töltheti be a címet, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető szetu nyelvet beszélő kisebbség él.

 

süti beállítások módosítása