Szent Erzsébet legendája - Jubileumi előadás a Vigadóban

Az 1865-ös ősbemutató után napra pontosan 150 évvel, 2015. augusztus 15-én újra felcsendül a Pesti Vigadóban Liszt Ferenc legendás műve, a Szent Erzsébet legendája.

A jubileumi produkció megálmodója, Marton Éva operaénekes a bemutatóról szóló csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az oratórium és az opera erényeit ötvöző művet végtelen zenei tisztaság és a közvetített érzelmek letisztultsága jellemzi elsősorban. Bár az óriási, csaknem 200 fős apparátust alkalmazó darab előadása nem könnyű feladat, a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata és közgyűlése is nagy többséggel támogatta a bemutatót – idézte fel.


A vigadóbeli előadáson, amelyet az ország több pontján ingyenes vetítéseken is lehet majd látni, Szent Erzsébetet Kele Brigitta, Lajos őrgrófot Haja Zsolt, Hermann őrgrófot Cser Krisztián, Zsófia őrgrófnőt Vörös Szilvia, az udvarmestert és egy magyar nemest Szegedi Csaba, II. Frigyest Kovács István alakítja. A debreceni Kodály Filharmóniát és Kodály Kórust, valamint a nyíregyházi Cantemus Kórust Kocsár Balázs vezényli.

 

marton eva

Fotó: Magyar Hírlap


Marton Éva elmondta: nagyon közel érzi magához Szent Erzsébetet, akinek alakja különböző szerepekben végigkísérte pályáját. "Elsősorban a segíteni akarás fog meg benne" – fogalmazott az énekes, akinek Liszt is "mindennapi kenyere". Felidézte, hogy az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen kötelezővé tette egy Liszt-dal előadását, és ezen nem kíván változtatni az elkövetkező versenyeken sem.


A darabban fellépő énekesek közül többen, így Cser Krisztián, Szegedi Csaba és Vörös Szilvia is Marton Éva egykori tanítványai, Vörös Szilvia egyúttal az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíjasa. A címszerepet alakító erdélyi szoprán, Kele Brigitta a világ vezető operaszínpadain lépett már fel, a 2016/17-es évadban a New York-i Metropolitanben énekli Musetta szerepét Puccini Bohéméletében.


Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója többek között arról beszélt, hogy Szent Erzsébet mélyen inspirálta a komponistát, jól mutatja ezt, hogy Liszt weimari otthonában egy róla készült festmény lógott a zeneszerző ágya fölött.


Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára felidézte, hogy az akadémia zeneművészeti tagozata már 2012-ben felvetette, újra elő kellene adni a művet, és nagy öröm, hogy most ez Marton Éva bábáskodásával megvalósulhat. Kiemelte az előadást megelőző szakmai előkészítő munka fontosságát, amelynek legfontosabb része a partitúra és a zenekari szólamok áttekintése és eseteges javítása volt. Ezt a munkát Kocsár Balázs karmester mellett Könczei Árpád zeneszerző és Pfeiffer Gyula karmester végezte el.


A művet Liszt eredetileg Otto Roquette német szövegére írta, bemutatóját pedig Wartburg várába szánta, de végül az ősbemutató helyszíne és nyelve is magyar lett: a romjaiból újjáépített Pesti Vigadóban Ábrányi Kornél fordításában hangzott el első ízben, a szerző vezényletével. Az eredeti Ábrányi-féle szöveget a mostani bemutatóra felfrissítették, felújították.


A Szent Erzsébet legendáját a helyszínen ugyan csak néhány százan láthatják, a közmédia által készített felvételt ugyanakkor megnézhetik majd az érdeklődők. Eddig Debrecen, Esztergom, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Sopron és Székesfehérvár jelezte részvételét, de a szervezők még további városok jelentkezését várják – mondta Kucsera Tamás Gergely. Budapesten a Műcsarnok előtt 21.30-kor kezdődik a vetítés, hajnali 1 órától pedig a Sziget fesztivál Fidelio színpadán is látható lesz az előadás felvétele.


Az MMA tervei között szerepel, hogy még az idén DVD-n is elérhetővé teszi a produkciót. Az előadásról és a vetítésekről további részletek a szenterzsebet150.com címen érhetők el.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása