Iránban vendégszerepel Daniel Barenboim

Az izraeli kulturális miniszter tiltakozása ellenére megerősítették Daniel Barenboim karmester és zenekara, a berlini Staatskapelle teheráni fellépési terveit.

Az együttes otthona, a Berlini Állami Operaház csütörtöki közleménye szerint tárgyalásban állnak az iráni féllel egy leendő hangversenyről, amelynek védnöke Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter lesz. További részleteket az egyeztetések lezárása után közölnek - írják.

 

Barenboim Monika Rittershaus3

Fotó: Monika Rittershaus


Szerdán Miri Regev izraeli kulturális miniszter Facebook-oldalán fakadt ki a világhírű karmester - akkor még állítólagos - teheráni fellépési tervei ellen, kilátásba helyezve, hogy tiltakozó levelet ír az ügyben a német kormánynak. Mint írja, az izraeli, palesztin és spanyol állampolgársággal is bíró 72 éves dirigens Izrael-ellenes vonalat követ és minden alkalmat megragad, hogy befeketítse az országot, politikai nézetei érvényesítésére a kultúrát használja eszközként.


Norman Lebrecht brit zenei szakíró már múlt hónapban arról írt a honlapján, hogy a berlini együttes elkísérheti Angela Merkel kancellárt októberi teheráni útjára, ha addig sikerül lezárni az Iránnal folytatott atomtárgyalásokat.


Az iráni kulturális minisztérium e hét elején azt közölte, hogy teheráni fellépésekről tárgyal a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokkal, ezt azonban később mindkét zenekar cáfolta.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása