Négy bemutatóval is vár a Spinoza Zsidó Fesztivál

Húsz programmal, négy premierrel és 62 fellépő művésszel várja a látogatókat szerdától szeptember 21-ig a 13. Spinoza Zsidó Fesztivál Budapesten.

"Mindig figyelünk arra, hogy egyedi programot állítsunk össze, ezért saját produkciókat és sok premiert szerveztünk a fesztivál idejére" - fogalmazott Sándor Anna, a Spinoza Ház igazgatója a fesztivál szerdai megnyitóján. Mint mondta, a programban szinte minden műfaj képviselteti magát, így lesz monodráma, előadás, koncert, filmvetítés, és idén domináns szerepet kaptak a zenés játékok.


A fesztivált egy premier, A bőrönd és ők című dráma indítja, amely a láger-barakkokban írt kuplékat, tréfákat idézi meg, a második premier, a Rongyos életek címet viselő zenés játék pedig olyan muzsikusoknak állít emléket, mint Ábrahám Pál, Seress Rezső vagy Zerkovitz Béla.

 

spinoza


A Léhár című zenés darab felidézi milyen árat fizetett Lehár Ferenc azért, mert Amerika helyett zsidó feleségét választotta, a premierek sorát pedig a Haszene című zenés játék zárja majd, ahol egy ukrajnai kisváros zsidó esküvőjének lehetnek tanúi a nézők.


A drámák sorában játszani fogják a Rose vagy az Egy pesti lány naplója című monodrámákat, a Címzett ismeretlen levéldrámát, a Herzl című kávéházi drámát is, a zenés darabok között pedig műsorra kerül a Popper Péter szellemi örökségét megidéző Poppera című zenés vígjáték, valamint a Spinoza&Rembrandt című darab is - sorolta Sándor Anna.


A filmek között látható lesz a magyar zsidóság történetét feldolgozó ötrészes sorozat, a Radnóti hétszer címet viselő filmetűd-sorozatban pedig hét filmrendező vall Radnóti Miklósról.


Előadásokban sem lesz hiány: Heller Ágnes Érzelmek a zsidó Bibliában címmel, Ungvári Tamás pedig a Zsidóság a Monarchiában címmel értekezik a közönséggel, Balázs Gábor estje pedig a számmisztika, zsidó misztikus tudomány, az ezotéria világába hívja a kalandozó kedvűeket Mi a kabbala? című előadásával.


A zenei élményre vágyók a SabbathSong Klezmer Band Rosh Hashana (újévi) koncertjét élvezhetik, a Judrom együttes Humoros klezmerrel szórakoztatja a hallgatóságot, Leonard Cohen dalai pedig Fellegi Balázs estjén csendülnek fel.


A színpadra lépő művészek között lesz mások mellett Kulka János, László Zsolt, Vári Éva, Balázsovits Lajos, Gyabronka József, Makranczi Zalán, Hábetler András, Herczenik Anna, Fellegi Balázs, Klein Judit, Derzsi György és Dés Mihály is.


Sándor Anna megjegyezte: immár hagyomány, hogy a fesztivál ideje alatt egy előadást díjmentesen tekinthet meg a közönség, így idén a Radnóti hétszer program lesz belépő nélkül, regisztráció ellenében látható.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása