5 saját bemutató a Pécsi Harmadik Színház műsorán

Több mint harminc produkcióval, köztük minden eddiginél több, öt saját bemutatóval várja a közönséget a Pécsi Harmadik Színház a 2015/2016-os évadban.

Vincze János, a teátrum igazgatója csütörtökön, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első bemutató október 13-án Tamás Éva Játéktárának Csibész Csabi című előadása lesz Bogárdi Aliz rendezésében.

 

Hozzátette, szintén új produkcióként szerepel a színház műsorában Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker?, Moravetz Levente A világ teremtődése, Sarkadi Imre Oszlopos Simeon és a Kai Hensel Klamm háborúja című darabja.

 

pecsi harmadik színház

 

 

 

A direktor a befogadott előadások közül kiemelte a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátékát, Szigligeti Ede Liliomfiját; Földes László Hobo Ady-estjét, amelyet A föltámadás szomorúsága címmel a Nemzeti Színház hoz el Pécsre; a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András által írt One Girl Showját Béres Márta előadásában; a veszprémi Pannon Várszínház Heltai Jenő Szépek szépe című mesejátékából készült produkcióját; valamint Écs Gyöngyinek a szlovákiai Árgyélus Színház által színre vitt darabjait.


Vincze János kitért rá, hogy a színház továbbra is repertoárján tartja az elmúlt évadok legsikeresebb produkcióit, köztük Martin McDonagh Piszkavas, Marie Jones Kövek a zsebben, Székely Csaba Bányavirág, Spiró György Prah és a Príma környék, Parti Nagy Lajos-Darvas Ferenc Ibusár - megállóhely című darabját, továbbá Örkény István Tóték című groteszk drámáját, valamint az Örkény-művekből összeállított E kor nekünk szülőnk és megölőnk című estet.


Az igazgató hangsúlyozta: fontosnak tartja a színház vidéken való megjelenését, hogy azok is láthassanak egy-egy előadást, akik nem tudnak eljutni a baranyai megyeszékhelyre. Utalt rá, hogy az előző évadban hat baranyai településen vendégszerepeltek, idén a Piszkavas és a Kövek a zsebben című darabokkal turnéznak.


Vincze János elmondta, az elsősorban kortárs darabokat játszó PHSZ ettől az évtől kiemelt színházként működik. A teátrum éves költségvetése 90-100 millió forint, amelyből 32 millió az állami, 20 millió a pécsi önkormányzat támogatása, a többi saját bevétel.
A direktor örömének adott hangot, hogy a színház népszerűsége töretlen: a tavaly műsorra került 34 produkció 168 előadását mintegy 20 ezren látták, a kihasználtság 90 százalékos volt.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása