Molnár Piroska a Színházi Kritikusok Céhének idei életműdíjasa

 

2015-ben Molnár Piroska kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A díj átadására a Színikritikusok Díjának átadó ünnepségén, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában, szeptember 20-án kerül sor.

 

low res SzinhaziKritikusokCehe eletmudij MolnarPiroska1 foto MilidarVivien

 

A Színházi Kritikusok Céhe ötödik alkalommal adja át életműdíját. A Színikritikusok Díja tizenöt kategóriájával ellentétben itt nincsenek jelöltek, a szakmai szervezet tagjai többfordulós szavazás útján döntenek arról, ki kapja az elismerést. Az életműdíjat először 2011-ben adták át a kritikusok Törőcsik Marinak. 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező, 2014-ben Fodor Tamás színművész, rendező, színházigazgató kapta az elismerést.

 

„Molnár Piroska az a színésznő, aki a szakmájára tette fel az életét, átengedte magát a magyar színház- és filmművészetnek. Ezt a gesztust, ezt a teljes önátadást, ezt az önkizsákmányolást nem lehet sem viszonozni, sem meghálálni. Kérünk engedélyt, hogy legalább megköszönhessük nagy tisztelettel, egy életműdíj átadásával” – írja róla laudációjában Gabnai Katalin és Stuber Andrea.

 low res SzinhaziKritikusokCehe eletmudij MolnarPiroska2 foto MilidarVivien

 

Molnár Piroska életrajza:

 

1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ezt követően 1982-ig a Nemzeti Színházban játszott. A Katona József Színház alapító tagja. 1984-ben visszatért Kaposvárra, 2002 és 2013 között a Nemzeti Színházban volt tag, azóta a Thália Színház társulatát erősíti. Rendszeresen fellép vendégként is, jól ismeri őt többek között a Budapesti Operettszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége. Számtalan magyar tévéjátékban és filmben nyújtott emlékezetes alakítást.

A legfiatalabb színészgenerációt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként oktatja.

 

Megannyi kitüntetéssel, díjjal ismerték el munkáját – a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, Prima Primissima-díj, Színikritikusok Díja –, 2010-ben pedig ő alapított díjat, a Csiky Gergely drámájából kölcsönzött Nagymama névvel a legígéretesebb kaposvári fiatal női és férfi színész számára.

 

low res SzinhaziKritikusokCehe eletmudij MolnarPiroska5 foto MilidarVivien

 

A közönség számára is nyilvános díjátadó ünnepségre, melynek rendezője Boross Martin, jegyek a Trafó jegypénztárában, valamint a http://www.trafo.hu oldalon válthatók.

 

 

 

süti beállítások módosítása