Folytatódik a berlini Staatsoper felújítása

Megnövekedett költségekkel zajlik a Staatsoper Unter den Linden felújítása, szeptember 8-án mutatták be a rekonstruált mennyezetet. Most a nézőtér következik, a nyitás 2017-re várható.

A Daniel Barenboim főzeneigazgató és Jürgen Flimm intendáns által vezetett Staatsoper felújítása 2010-ben kezdődött, és az eredeti tervek szerint 2013-ra kellett volna befejeződnie. Tervezési hibák és előre nem látott nehézségek (például az ingoványos talaj és a vártnál rosszabb állapotban lévő egykori építőanyag) miatt a költségek 239 millió euróról (kb. 75 milliárd Ft) helyett 389 millió euróra (kb. 122 milliárd Ft) nőttek.

 

Staatsoper


Szeptember 11-re befejeződött a régi, történelmi mennyezet felújítása, amelynek magasságát az akusztika javítása érdekében hat méterrel megemelték. A stukkómennyezet fölött új borítás van, de felhasználták a Lindenoper régi építőelemeit is. Megnövelték a zenekari árkot, és elkészültek az intendatúrához és a próbaszínpadhoz vezető alagúttal is. A színpadgépezeten dolgoznak jelenleg; a színház sajátossága egyébként, hogy a zsinórpadlás nagyobb, mint a nézőtér. A felújítás során felszínre bukkant talajvíz miatt a munkákhoz használt gépezetet acélteknőbe állították.

 

Forrás: fidelio.hu

 

 

süti beállítások módosítása