Startol a Nemzetiségi Színházi Kollokvium Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház szeptember 24 és október 4 között 23 előadással – 8 nagytermi, 13 stúdióelőadással és két kávéházi, kocsmai környezetben történő színházi projekttel – várja nézőit a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizenegyedik kiadására.

A fesztiválon idén Románia magyar, német és jiddis nyelvű állami színházai mellett több független színházi produkció is jelen lesz, és elsőként két román nyelvű társulat magyar közösséghez kötődő munkája is. Segítségükkel próbálja meg körüljárni a hazai színjátszás egyik legnagyobb múltú rendezvénye azt, hogy mit is jelent ma az a sajátos Közép-Kelet Európai létezés, ami mindannyiunknak osztályrészül jutott? Mit jelent kisebbségi közösségbe születni, büszke többséginek vagy kitaszítottnak lenni, együtt élni egy városban az Idegennel, vasfüggönnyel elválasztva lenni, családi vagy történelmi tragédiák árnyékát, egyéni sorsot hordozni – vagy csak úgy létezni, emberként, szemben az örökké rejtőzködő Másikkal?

 

NsZk-PL-sajto

 

A rendezvény, mely Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Művelődési Minisztérium, a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Román Színházi Szövetség támogatásával jön létre, partnerségben a Hargita Megyei Kulturális Központtal, szeptember 24-én 18:00 órától rajtol Gyergyósznetmiklóson. Nyitódarabja a nagyváradi Szigligeti Színház díjnyertes előadása, az Anca Bradu rendezte A mi osztályunk című előadás. Tadeusz Słobodzianek kortárs lengyel szerző szövege egy kelet-lengyelországi kisvárosba röpít el sokszor groteszk vagy tragikus, de mindvégig mélyen emberi helyzetei által, amelynek lakói mit sem sejtenek azokról a viharokról, amelyek nemsokára egymás ellen fordítanak lengyelt és zsidót, torzítják nácivá vagy szovjetté, közönyössé vagy álszentté az egykor ártatlan gyermekarcokat.

 

Bocsárdi László új előadása, a sepsiszentgyörgyi Vízkereszt, Victor Ioan Frunză csíkszeredai Éjjeli menedékhely-e, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két kiemelkedő produkciója – a Radu Afrim-rendezte Az ördög próbája, és a román-magyar együttélés kérdéseit feszegető Double Bind –, mellett a fesztivál két ősbemutatót is vendégül lát: Hatházi András Manka című darabját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a szerző rendezésében, Székely Csaba A homokszörny című szövegét a házigazda Figura Stúdió Színház mutatja be Nagy Botond eredeti színpadi víziójában. 

 

 

 

A fesztivál, mely másfél évtizede Székelyföld és Erdély egyik legfontosabb kulturális eseménye, idén külföldi  előadást is vendégül lát műsorában. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Zoltán újratemetve című előadása Vidnyánszky Attila rendezésében egy vasfüggönnyel kettészakított falu történetét meséli el – egy főutca két oldaláét, amit két külön országba sorolt valamiféle kiszámíthatatlan történelmi szándék.

 

A rendezvényt, tizenegy színházzal teli nap után október 4-én zárja a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Koldusoperája. John Gay művének kortárs átiratát a neves szerb rendező, Kokan Mladenović és Góli Kornélia átiratában láthatja a fesztivál közönsége. 

 

 

süti beállítások módosítása