Figaro, Otello és A szerelmi tilalom - 3 helyszínen 3 bemutatót tart az Opera

Verdi, Wagner és Mozart az Opera műsorán.

 

Világhírű rendező, Stefano Poda állítja színpadra Verdi Otellóját, az Operaház első nagytermi premierjét az évadban. A Erkelben ismét magyarországi bemutatót tartanak: a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben kerül színre Wagner A szerelmi tilalom című vígoperája, a Gördülő Opera sorozat pedig első ízben Szegeden viszi közönség elé a Figaro 2.0 című előadást, a közismert Mozart-opera modern változatát.

 

 Habetler Andras Letay Kiss Gabriella Anger Ferenc Okovacs Szilveszter Stefano Poda Javorszky Gyorgy tolmacs Rafael Rojas foto Nagy Attila

Hábetler András, Létay Kiss Gabriella, Anger Ferenc, Ókovács Szilveszter, Stefano Poda, Jávorszky György tolmács, Rafael Rojas

fotó: Nagy Attila

 

Szeptember 26-án Verdi Otellójával mutatkozik be Magyarországon Stefano Poda, a világhírű olasz rendező. Nagyszabású, látványos bemutatói közül a BBC Music Magazine az elmúlt két évtized legfontosabb operaprodukciói közé sorolta a Thaïs torinói színrevitelét, emellett azonban rendre méltató cikkekkel illeti a nemzetközi kritika. Előadásainak különlegessége, hogy a rendezés mellett egy személyben felel a díszletekért, a jelmezekért, a fényekért és a koreográfiáért is. „Engem csupán két dimenzió érdekel az operában: amit látok és amit hallok – vallja. – Az előbbi az én felelősségem, az utóbbi a karmesteré.” A budapesti Otello-bemutatót dirigensként és betanító karmesterként Pinchas Steinberg jegyzi. A nemzetközi hírnevű muzsikusnak ez immár a második bemutatója a Magyar Állami Operaházban. Ezúttal olyan művészekkel működik együtt, mint a Desdemonát éneklő Létay Kiss Gabriella, a Jagót megszemélyesítő Kálmándi Mihály, és a mexikói származású címszereplő, Rafael Rojas. A legrégibb történeteket is mai köntösbe burkoló Stefano Poda a bemutató előtt kiemelte: „Nem szimbólumokat használok a színpadon, hiszen ezek az erős jelzések nem feleltethetők meg egy az egyben valami másnak, pusztán a ráció felől sosem lehet megmagyarázni a jelentésüket. Inkább kiindulópontként tekintek rájuk, amelyek segítségével a néző képessé válik újabb és újabb egyéni felfedezésekre.”

 

Bizonyára ugyancsak hatalmas felfedezés lesz a közönség számára Wagner vígoperája, A szerelmi tilalom, a mű ugyanis még sosem járt magyar operaszínpadon. Az Erkel Színházban Szabó Máté rendezésében, a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben kerül színre a darab, amely a szerző első operájaként az ősbemutatón megbukott – a színfalak mögött a tenort még meg is verték szerelemféltésből… A ritkán játszott művet még a Wagner-szentélyként ismert játszóhelyen, Bayreuthban is csak két éve, a szerző születési évfordulóján mutatták be.

 

Kalmandi Mihaly Stefano Poda foto Nagy Attila

 

A magyarországi premier – akárcsak az Otello – erősen kötődik az Opera Shakespeare-évadához, Richard Wagner első darabjának librettója ugyanis Shakespeare Szeget szeggel című drámája alapján készült, amelyben egy erkölcscsősz zsarnok ütközik össze Palermo népével. A középpontban egy álszent német kormányzó áll, akinek eltökélt célja megzabolázni a szicíliai erkölcsöket. Egy apácanövendék veszi fel a harcot a helytartóval s megszorításaival, az általános felfordulásnak pedig egy fékevesztett karnevál után a király visszatérése vet véget. A téma az elfojtott vágyak kritikája komikus látószögben. S hogy a testi szerelem felsőbbrendűségét hirdető opuszt hogyan állítja színpadra Szabó Máté 2015-ben? „…a 20-as, 30-as évekbeli New Yorkhoz kísértetiesen hasonló metropoliszba sűrítjük a történetet. A szesztilalom korszaka nagyon jó párhuzamot von a darab cselekményével, ugyanakkor mégsem lesz egy az egyben reális a tér.” A produkció dirigense a szerzőként is sikeres Selmeczi György lesz, díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervező: Tihanyi Ildikó. A librettót Csákovics Lajos fordította.

 

A két bázisszínház után a vidéki publikum előtt mutatkozik be a Figaro házassága újragondolt változata, a Figaro 2.0 című előadás, Hábetler András operaénekes és rendező tálalásában, aki így nyilatkozik a darabról: „Ami a könnyűzenében John Lennon és Paul McCartney, a musicalben Lloyd Webber és Tim Rice, az az operában Mozart és Lorenzo da Ponte. A tökéletes szerzőpáros. Kettejük találkozásának eredménye a zseniális Figaro. Ennek szereplői nem legyőzhetetlen hősök vagy félistenek, hanem a gróf, a grófné, a szobalány, az inas, a kertész... Katartikus élmény, ha egy műalkotásban magunkra ismerünk - a produkció megmutatja, hogy ez operaszínpadon is lehetséges. A Figaro házassága rólunk szól, a mindennapi játszmáinkról, melyeket az élet minden területén - a munkahelyünkön, a családunkban - ma is játszunk.” Az előadás érdekessége, hogy a mába transzportált vígoperát Köteles Géza modern hangszerelésében egy hatszemélyes, különleges összeállítású zenekar kíséri. A Gördülő Opera sorozat október 19-én kezdi meg harmadik évadát a Szegedi Nemzeti Színházban. November 23-án Kecskemétre látogat a produkció.

 

Habetler Andras enekel foto Nagy Attila

 

A 26-i operaházi évadkezdés, az Otello-bemutatót körbefonva, hatalmas szabadtéri Évadnyitánnyal indul. Szombaton 14 órától ismét látható a Szfinx-teraszon a Bolondokháza, 16 órától A telefon című előadás, majd 17 órától hivatalosan is kezdetét veszi a 2015/2016-os operaszezon. Az első előadás előtt ismét elfoglalják az épületet a művészek, akik ezúttal veterán autókkal érkeznek, az évad repertoárján lévő operák híres szereplőinek jelmezeiben. Az Andrássy úton kialakított 1200 fős nézőtérről ismét követhető kivetítőn az első bemutató, az Otello, amelynek szünetében a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tánc show-ja látható a nagyszínpadon. A shakespeare-i dráma ihlette Reflexiók című előadást az Opera balettkarának művészei: Starostina Kristina, Gould Danielle és Kekalo Iurii koreografálták.  Az Otello után Gábor Éva Mária, Pál Gábor, Loránt Demeter és Nagy Gábor tervei alapján ismét különleges videóinstallációk díszítik a Magyar Állami Operaház épületét, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének együttműködésével. További partnerek: Terézváros Önkormányzata és a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége. A szabadtéri Évadnyitány kezdetén köszöntő beszédet mond Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

 

 

süti beállítások módosítása