Tolnay Klári-emlékest a Budapesti Ward Mária Iskolában

Tolnay Klári-emlékestet tartanak a Budapesti Ward Mária Iskolában vasárnap: a kétszeres Kossuth-díjas színésznő alakját hangban és képben is megidéző beszélgetést a Belvárosi Művészeti Napok keretében rendezik meg.

A Congregatio Jesu (Angolkisasszonyok Szerzetesrend), az iskola és a Klárika 100 Alapítvány szervezésében megvalósuló emlékestet a Tolnay Klári Terem megnyitásának egy éves évfordulója alkalmából rendezik meg - olvasható az alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Az eseményen részt vesz Sunyovszky Sylvia színművész, a tavaly megrendezett Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév háziasszonya, valamint Lőte Attila színművész. Az estet Góg Laura színháztörténész, Tolnay Klári-kutató, az emlékévet szervező Klárika 100 Alapítvány elnöke vezeti.
    

tolnay-klari

 

Mint a közleményben áll, a beszélgetés alkalmával a közönség jobban megismerheti a sokoldalú, intellektuális művészt, Tolnay Klárit. Az eseményen rámutatnak a kollektív nézői emlékezet fontosságára a színpadi alkotóművészet területén és közös emlékeket idéznek fel. A "hely szellemének" megfelelően beszélgetnek etikáról, erkölcsről, hitről és hivatástudatról, érzékeltetve, hogy az individuális tevékenység, a művészi alkotómunka mellett mekkora jelentősége van az emberi kapcsolatoknak, a szellemi műhelyek nyújtotta biztonságnak, az őszinteségnek, következetességnek.
    

"Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő alakját idézzük tehát újra meg, a születésének 100. évfordulóját követő évben" - idézi a közlemény Maliga Enikő főszervezőt, a Congregatio Jesu irodavezetőjét és Góg Laurát.
    

A Klárika 100 Alapítvány elnöke azt is hangsúlyozta, hogy különlegesen ihletett alkalom a szerzetesrenddel és az iskolával való együttműködés, a közös rendezvény, hiszen az eredetileg apácának készülő Tolnay Klárira az Angolkisasszonyok nyíregyházi iskolájában töltött középiskolai évek meghatározó hatást gyakoroltak értékrend, hit és hivatástudat tekintetében.
    

Az est végén az emlékév keretében októberben a Vígszínházban rendezett színháztörténeti konferencián elhangzott tanulmányokból szerkesztett kötetet mutatja be Sirató Ildikó színháztörténész, kurátor, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője.
    

Az iskola felújított dísztermét 2014 októberében, Tolnay Klári születésének 100. esztendejében nevezték el a színésznőről. 
    

A Tolnay Klári Teremben hétfőn a Corvina Consort lemezbemutató koncertjére, kedden a Kobzart Trió fellépésére, szerdán régizenei hangversenyre várják a közönséget. Csütörtökön ünnepi hangversenyt tartanak a zene világnapján az intézmény zeneművészeti szakközépiskolai tagozata művész-tanárainak közreműködésével.
    

A Tolnay Klári Terem eseményei illeszkednek a péntektől jövő vasárnapig tartó Belvárosi Művészeti Napok programsorozatába, amelynek keretében 10 nap alatt 30 helyszínen 70 esemény valósul meg.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása