IETM - Novemberben rendezik a kortárs előadóművészeti találkozót a fővárosban

Tizenegy év után újra IETM találkozót tartanak Budapesten: a nemzetközi rendezvényre a világ minden tájáról több mint 500 előadóművészeti szakember érkezik a fővárosba november 4. és 8. között.

Az IETM találkozó a Góbi Tánctársulat, a PanoDráma, a Pro Progressione és a Placc Fesztivál közös szervezése. Az esemény fő helyszíne az Akvárium Klub.


A rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Nan van Houte, az IETM (Informal European Theatre Meeting) főtitkára az 1981-ben alakult szervezetről és a budapesti találkozó szerepéről beszélt. Elmondta: az IETM a kortárs színház- és táncművészetek területén működő szervezetek hálózata, az egyik legnagyobb és legrégebbi kulturális hálózat Európában. Több mint 500 tagja van, köztük előadóművészeti szervezetek - színházak, befogadóhelyek, társulatok, kulturális intézetek - és egyéni tagok 45 országból.

 

Mint mondta, az IETM-nek célkitűzései között van, hogy tagszervezetei együttműködjenek, meghívások, koprodukciók jöjjenek létre. Céljuk a tudás feltérképezése, átadása, kutatási programok szervezése. A harmadik fő célkitűzésük pedig, hogy a kortárs előadóművészet nagykövetei legyenek, az egyes országok szintjén és nemzetközi szintéren egyaránt.

 

akvarium


Évente kétszer - tavasszal és ősszel - rendeznek Európa különböző városaiban nagyobb szabású találkozót, amelyeken átlagosan mintegy 600-an vesznek részt, ennek mintegy háromnegyedét teszik ki a tagok, egynegyedük pedig a helyi előadóművészeti szervezetek és érdeklődők körei teszik ki. Hozzátette: az 1994-es és 2004-es találkozó után harmadik alkalommal ad helyet az eseménynek a magyar főváros.


Imely Zoltán volt IETM elnökségi tag a 2004-es budapesti találkozó egyik szervezőjeként annak sikeréről és tapasztalatairól beszélt. A találkozó a vendéglátó város és ország előadóművészeinek is lehetőséget ad nemzetközi bemutatkozásra. Nan van Houte kiemelte: a plenáris találkozóknak mindig van egy elsődleges témája, ezúttal ez a demokrácia és a művészetek. Erről a témáról a napközben zajló szakmai program keretében szerveznek beszélgetéseket.


Lengyel Anna, a PanoDráma vezetője elmondta: esténként a művészeti programok alkalmával betekintést nyújtanak a rendezvény külföldi résztvevőinek abba, hogy hol tart ma a magyar kortárs színház- és táncművészet. Minden este két-három színházi és egy-két táncszínházi előadást láthatnak a résztvevők, amelyeket szakmai zsűri válogatott elsősorban a független előadóművészeti szervezetek repertoárjából. Többek között bemutatkozik a Krétakör, Bodó Viktor, a Hodworks, a Tünet Együttes és Pintér Béla is. Elmondta: a program megvalósítását a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Fővárosi Önkormányzat támogatja.


Petrányi Barna, a ProProgressione ügyvezetője elmondta: a program szakmai beszélgetéseket, előadásokat tartalmaz olyan tematikákban, mint a közösségi terek, közösségi színház, közművelődés, valamint az új technológiák szerepe a kortárs művészetekben, továbbá a művészeti menedzsment kérdései. A találkozóra mintegy 30 szakembert, a szakma neves képviselőit kérték fel, hogy tartsanak előadásokat.


Mint mondta, a három fő tematikához kapcsolódva a találkozó első napján, november 4-én a külföldi érdeklődők vidéki, elsősorban a helyi közösségekkel együttműködő színházi műhelyeket látogathatnak meg. A találkozó második felében az Open Space (Nyitott Kör) metodológiát alkalmazzák, amely a tagok számára adja meg a lehetőséget, hogy maguk vessenek fel kérdéseket és saját megközelítésükben vitassák ezeket meg.


A találkozó részletes programja a https://www.ietm.org/ oldalon érhető el, ahol regisztrálni is lehet az eseményre.

 

Forrás: MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása