Hétfőn adják át Spiró Györgynek a legjobb új magyar dráma díját

Hétfőn adják át Spiró Györgynek az évad legjobb magyar drámájáért odaítélt díjat Helló, dr. Mengele! című darabjáért a Rózsavölgyi Szalonban.

    Spiro Gyorgy

 

A Színházi Dramaturgok Céhe évente, titkos szavazással választja ki az évad legjobb magyar drámáját, amely idén Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve lett - olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

A díjat, amelyet még szeptemberben, a magyar dráma napja alkalmából ítéltek oda, a Rózsavölgyi Szalonban rendezett hétfői ünnepségen Lőkös Ildikó, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke adja át a Kossuth-díjas írónak. Az eseményen Marton László rendező köszönti az írót, majd ezt követően beszélgetést tartanak a mű felolvasószínházi változatáról, Hegedűs D. Géza színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Spiró György részvételével. A rendezvényen közreműködik Takács Katalin színművész.
    

A díjátadó ünnepség nyilvános, várják az érdeklődőket, hogy együtt köszönthessék a szerzőt - áll a közleményben.
    

A Helló, doktor Mengele! című darabot a Dramaturg Céh szervezésében a Nyílt Fórum felolvasószínháza keretében láthatta a közönség az előző évi POSZT-on, Hegedűs D. Géza, Kocsis Gergő, Lukáts Andor, Nagy Dániel Viktor, Takács Kati és Tóth Ildikó szereplésével, Lukáts Andor rendezésében.
    

A darab az idei könyvhétre jelent meg a szerző Scolar Kiadónál futó drámai életműsorozatának hatodik kötetében, Elsötétítés című művével együtt. A Helló, dr. Mengele! című darabot ősbemutatóként a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata vitte színre idén májusban, Lendvai Zoltán rendezésében.
    

Mint a műről a Színházi Dramaturgok Céhének honlapján olvasható, "Lénárd Sándor, a darab főszereplője létező személy volt, polihisztor, zsidó orvos, aki a II. világháború előtt és alatt Rómában élt (túl), majd az ötvenes években Brazíliában telepedett le. Pénz- és szenzációéhes, felelőtlen újságírók azzal vádolták meg, hogy ő maga Mengele, az auschwitzi haláltábor hírhedt orvosa".

 

süti beállítások módosítása