Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Budapest Transzfer

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum által szervezett 8. Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.

 

A minden évben egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet körüljáró rendezvénysorozatra idén a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó vagy tudósként a témával foglalkozó magyar és külföldi szerzőket hívnak meg. 
    

Október 15-én a fesztivál megnyitóját követően beszélgetést lehet meghallgatni a gasztroirodalomról, valamint a látogatók egy rendhagyó árverésen licitálhatnak magyar írók kézzel írt receptjeire Karafiáth Orsolya vezetésével. A fesztivál keretében minden nap levetítenek egy-egy filmet is, csütörtökön a Gulyáságyú dokumentumfilm lesz műsoron, de lehetőség lesz részt venni a Könyvbárba szervezett nyitóvacsorán is.

 

transzfer

    

Pénteken többek között a gasztroszemiotikáról és gasztrofilozófiáról fog beszélgetni Benyovszky Krisztián kritikus és Forgács Attila gasztropszichológus Bedecs Lászlóval, majd elkészül az Aegon-díjas Péterfy Gergely marhapörköltje is. Ezt követően az irodalmi szakácskönyvekről, valamint a közép-európai konyháról szóló, kóstolóval egybekötött beszélgetéseket lehet meghallgatni. A Toldi moziban levetítik a francia Gemma Bovery című filmet, majd egy Péterfy Gergely által vezetett budai kocsmatúra is indul az este folyamán.
    

Október 17-én, szombaton kétórás séta keretében lehet megismerkedni Budapest legendás írói törzshelyeivel és kocsmáival, a Mesemúzeumban pedig a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János megzenésített "etető-verseit" adja elő kisgyermekek számára. A Hadik Kávéházban a kávéházak történetéről, kultúrájáról hallgatható meg egy beszélgetés, majd egyéb programok mellett a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról is többet tudhatnak meg az érdeklődők Chech-in bárban, végül a napot Csákányi Eszter felolvasószínháza zárja a PIM-ben.
    

A fesztivál zárónapján városi kincskeresőjáték, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport irodalmi gyerekkonyha foglalkozása várja az érdeklődőket. A Hadik Kávéházban Dragomán György és Szabó T. Anna beszélgetős ebédjén lehet részt venni, míg a Klauzál téren Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel a Heti betevő ételosztásán sorban állóknak. 
    

A Toldi moziban megtekinthető lesz a Világevők című film, amellyel kapcsolatban egy beszélgetést is meg lehet hallgatni magyar és külföldi gasztroszakértőkkel. Az idei Budapest Transzfert a Kisüzembe szervezett filmkoncert zárja vasárnap este 21 órától.

 

Programfüzet 2015 ITT!

 

 

süti beállítások módosítása