Új mobilalkalmazás segíti a zenetanulást

Új mobilalkalmazás gazdagíthatja a klasszikus zene játszását és oktatását. A Musica Piano egyelőre a zongorairodalmat öleli fel, de a Könemann kiadó tervei szerint idővel más komolyzenei műfajokra is kiterjesztik majd.

    

A két hete "titokban" piacra dobott alkalmazást a Budapest Music Centerben (BMC) Vásáry Tamás zongoraművész és a Virtuózokban feltűnt ifjú tehetség, Boros Misi közreműködésével ismerhette meg.
    

Mint Ludwig Könemann, a németországi székhelyű, de Magyarországon is aktív kiadó vezetője az MTI-nek elmondta, a fő újdonság abban rejlik, hogy egy zenei kiadó először döntött úgy, egy bizonyos szegmensben szakít a papír hagyományos elsőségével, és ilyen formában publikál kottákat. Ráadásul mindezt nagyrészt ingyen, ami Könemann szerint egy másik "hagyománnyal", a zenészek "megfejésével" szakít.

 

mobilalk

    

Jelenleg mintegy 25 ezer oldalnyi kotta áll a felhasználók rendelkezésére, amit a jövőben több százezerre szeretnének bővíteni, a zongorairodalom mellé felsorakoztatva olyan műfajokat, mint a szimfónia és az opera.
    

A kottákhoz való hozzáférés mellett a felhasználók különböző felvételekben hallgathatják meg a darabokat, követhetik a szinkronizált kottát és felvételt, kinyomtathatják maguknak a kottát, de elkészíthetik és megoszthatják saját felvételeiket is audio vagy akár video formátumban - magyarázta Ludwig Könemann, hozzátéve, hogy olyan hasznos funkciók is helyet kaptak a programban, mint a zenefelismerés.
    

Kiemelte: az alkalmazásnak fontos oktatási funkciója is lehet. Nem csak a legismertebb műveket szeretnék így megjelentetni, lehetőség szerint a minél nagyobb teljességre törekednek, ami véleménye szerint nagy erénye az applikációnak.
    

Elmondása szerint a felhasználók száma ugrásszerűen emelkedik azóta, hogy két hete 75 országban piacra dobták az alkalmazást: ma körülbelül 30 ezernél tartanak, hosszú távú céljuk a 25 millió felhasználó. 
    

Az alkalmazás egyelőre iOS operációs rendszerre elérhető, a kiadóvezető tájékoztatása szerint azonban hamarosan előrukkolnak a webes verzióval is, amely bármilyen eszközön, bármilyen operációs rendszerrel használható lesz.
    

Ludwig Könemann közlése szerint a széleskörű ingyenességet a reklámbevételek és a fizetős szolgáltatások teszik lehetővé a kiadó számára.

    

Vásáry Tamás zongoraművész az MTI-nek elmondta: szerinte főként a gyakorlást segítheti az új alkalmazás, hiszen nem kell lapozni, és azonnal visszahallgatható a játék. A koncerteken is alkalmazni lehetne, mert szükségtelenné teszi a lapozót, akinek a jelenléte gyakran megtöri az előadást - tette hozzá.

 

süti beállítások módosítása