A rák ellen az emberért - Feltűzték a rózsaszín szalagot a Magyar Színház színésznői

Sikeresen lezajlott az október 17-i színházi kampány, amely a rákszűrések fontosságára hívta fel a figyelmet. 

 
A Magyar Színház művészei az október 17-i Chioggiai csetepaté előadás előtt hívták fel a figyelmet a megelőzésben szerepet játszó szűrések fontosságára. 
 
Az eseményen Benkő Nóra színművész köszöntötte a közönséget és a következő szavakkal jelentette be a Magyar Színház szándékát: "Mielőtt megismernék a chioggiai nők életét és mindennapjait, egy fontos üzenetet szeretnénk átadni önöknek. A mellrák elleni küzdelem hónapjában színházunk is csatlakozni szeretne az egészségmegőrző kampányhoz."
 
Majd Zalán János direktor vette át a szót: "Abban egészen biztosan egyetérthetünk, hogy az egyik legfontosabb érték az élet, az egészség.  A mellrák elleni küzdelem egyik legfontosabb része a megelőzés, és ennek érdekében a szűrővizsgálatokon való részvétel. Szeretnénk kapcsolódni ehhez a kampányhoz, mert számunkra fontosak az édesanyák, fontosak a feleségek, fontosak a nők. Fontosak Önök."
 
 JAN4812
 
Ezután Kéri Kittynek, a Chioggiai csetepaté rendezőjének üzenetét olvasták fel: „Nők milliói fognak össze, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára. Magyarországon még mindig riasztóan kevesen figyelnek oda önmagukra és az egészségük megőrzésére, pedig ha időben felfedezzük a bajt, az életet menthet. Ma már sajnos nagyon kevés család van, aki nem érintett. Az én családomban már történt rákos megbetegedés, ezért arra kérek mindenkit, hogy ne várja meg a figyelmeztető pofont az életében, figyeljen önmagára és figyeljen a környezetében élőkre is. Figyeljenek egymásra! Az édesanyáknak különösen fontos a szerepe: idejekorán tanítsák meg lányaikat arra, hogyan kell megőrizni az egészségüket, hogy aztán ők is odafigyelhessenek párjuk és a családjuk, később születendő gyermekeik egészségére! Kedves nézők! Önök ma este nevetni jöttek el, ezért hadd kívánjak kellemes estét és feltöltődést a chioggiai nőkkel. Ugyanakkor csak annyit kérek, ha előadás után hazamennek, alaposan vizsgálják meg magukat. Az sem baj, ha életük párja segítséget nyújt ebben. Jó szórakozást kívánok!"
 
 JAN4894
 
A Magyar Színház kezdeményezését a Rákellenes Charta (amely öt jelentős, rák ellen küzdő szervezet munkáját hangolja össze) képviseletében Dr. Borbényi Erika onkológus, A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumának szakmai vezetője köszöntötte: "Joggal kérdezhetik, hogy miért ez a nagy figyelemfelkeltés, és mire is jó az, hogy hosszú évek óta rózsaszínűvé válik egy - egy épület, híd országszerte, hogy pink szalagot tűznek a hölgyek magukra, hogy pink lufik röpülnek az égbe. Valamennyien tudják már, hogy ez a szín az emlőrák elleni küzdelem jelképévé vált. Az az információ is talán köztudott  hogy hazánkban minden hetedik-nyolcadik hölgy megbetegszik emlőrákban (csak csöndben jegyzem meg, hogy néhány férfi is) és közel 2000 hölgyet (feleséget, édesanyát, barátot, kollégát) veszítünk el ebben a betegségben. Fontos azonban tudni, hogy a kutatások szerint szűréssel megfelezhető a halálozások száma, azonban hazánkban a behívott nők fele sem megy el a mammográfiás szűrésre.  Hát ezért a figyelemfelkeltés. Hölgyeim - vigyázzanak magukra, tegyenek meg mindent a megelőzés érdekében, és a szűréseken bizonyosodjanak meg arról, hogy egészségesek. Ha pedig elkerülhetetlen a betegség, minél korábban derüljön ki, hiszen kezdeti stádiumban nagyon jól gyógyítható. És uraim – önök vigyázzanak szeretteikre. Támogassák a megelőzésre tett igyekezetüket, és figyelmeztessék a szűrővizsgálat fontosságára."
 
 JAN4900
 
Oka van annak, hogy éppen a Chioggiai csetepaté előadásához kapcsolta a színház a nők egészségvédelméről szóló kampányt. A darab fináléjában ugyanis nagy hangsúlyt kapnak Balsai Móni (Lucietta) szavai: "Éljenek a chioggiai nők!" Az előadásban szereplő színésznők a nézői fogadótérben, a közönség figyelmének kereszttüzében tűzték fel az egészségmegőrző kampány jelképét, a rózsaszín szalagot, és a következő nyilatkozatot tették:
"Mi, Pasqua, Lucietta, Libera, Orsetta, Checca, olasz polgárok, chioggiai asszonyok, azaz Balsai Móni, Gáspár Kata, Juhász Róza, Soltész Bözse és Tóth Éva, a Pesti Magyar Színház művészei, urainktól távol és közel, ezúton hívjuk fel minden eladósorban lévő leány és férjes asszony figyelmét arra, hogy járjanak rendszeresen mellrák szűrővizsgálatra, figyeljenek a betegség megelőzésére és járuljanak hozzá az esetleges nem kívánt betegség korai felismeréséhez. Megkérjük a családban együtt élőket, hogy vigyázzanak húgaikra, nővéreikre és természetesen az édesanyjukra, hogy még sokáig nevessenek, veszekedhessenek és békülhessenek ők is. Ne engedjük meg, hogy leányaink és asszonyaink közül – egy Chioggia nagyságú városnyi nép – távozzon évente az égiek közé, hisz így is kevesen vagyunk. S ha megfogyunk, mi lesz velünk, hisz így se állunk valami jól. Mély őszinteséggel írjuk alá eme nyilatkozatot csipkeveréstől megfáradt kezeinkkel: Balsai Móni/Lucietta; Gáspár Kata/Checca; Juhász Róza/Libera; Soltész Bözse/Orsetta; Tóth Éva/Pasqua"
 
Fotó: Kozma János
 
 

 

süti beállítások módosítása