Sürgősen új balettigazgatót kell keresnie a milánói Scalának

A milánói operaház csak a moszkvai Nagyszínház közleményéből tudta meg hétfőn, hogy a Bolsoj új művészeti vezetőjévé szegődött frissen szerződtetett balettigazgatója, Mahar Vazijev egykori orosz sztártáncos, akivel a Scala csak nemrég, szeptember 3-án írt alá három évre szóló megállapodást. 

   

"A Scala rövid időn belül új vezetőt nevez ki balett-társulata élére. A főigazgató (Alexander Pereira) a művészeti vezetővel (Riccardo Chailly) együtt értékeli mindazokat a jelölteket, akik megfelelnek a teátrumtól elvárt magas igényeknek" - közölte hétfő este a milánói operaház, alig titkolva neheztelését a balettigazgató váratlan elszerződése miatt. 
    

Közölték, hogy Vazijev felmondása ellenére minden tervezett balettelőadást megtartanak a következő hónapokban. 


scala-milano

    

A moszkvai Nagyszínház hétfőn jelentette be, hogy az 54 éves Mahar Vazijevet, a milánói Scala balettigazgatóját nevezték ki hétfőn a teátrum balett-társulatának élére, a 2013-ban savtámadás áldozatául esett Szergej Filin művészeti igazgató helyére, és már alá is írták a szerződést.
    

Vazijev áprilistól fog dolgozni a Bolsojban, elődje, Szergej Filin művészeti igazgató szerződése 2016 márciusában jár le. Az egykori szólótáncost 2018 júliusáig fűzte szerződés a milánói operaházhoz. 
    

"Nagy boldogság számomra, hogy ezzel a nagy társulattal dolgozhatom" - hangoztatta Vazijev hétfőn Moszkvában, amikor bemutatták a sajtónak. 
    

Júliusban jelentették be Szergej Filin távozását, akinek az esete hatalmas botrányt váltott ki az orosz balettvilágban. A művészeti igazgatót 2013 januárban lakása környékén támadták meg és kénsavat fröcsköltek az arcába. Az igazgató arca és mindkét szeme súlyosan megsérült, látását is majdnem elveszítette. 
    

A támadás megszervezésével a Bolsoj volt vezető táncosát, Pavel Dmitricsenkót vádolták meg, akinek büntetését 6 évről 5 és fél évre enyhítette tavaly márciusban a moszkvai városi bíróság. Az ügy rávilágított a Nagyszínházon belüli vad versengésre és megfélemlítésekre, amelynek a társulat egyes tagjai áldozatul estek. 
 

Mahar Vazijev orosz táncművész, balettmester és koreográfus, Oroszország érdemes művésze. A szentpétervári Vaganov Intézetben végzett, majd a Mariinszkij Színház szólistája, 13 éven át a színház balettigazgatója volt.

 

süti beállítások módosítása