Mihályi Győző nyílt levele Gálvölgyi Jánosnak - A SzíDoSZ nevében írt

Nyílt levelet írt Gálvölgyi Jánosnak a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Mihályi Győző.

galvolgyi

Gálvölgyi János

 

Kedves János!

 

Sajnálattal voltunk tanúi annak, amint nemrégiben a Heti Hetes című tv-műsorban – egy félreérthetetlen, és nem túl hízelgő, mi több, durva kézmozdulattal beintettél – véleményt formáltál a Színházi Dolgozók Szakszervezetéről. A SzíDoSz elnökségét, melynek jelentős művészek is tagjai, bánthatta ez a megnyilvánulásod, nem beszélve a tagságról. Természetesen szíved joga véleményt alkotni, de mivel nem vagy tagunk, szeretném, ha reálisabb képet alkotnál rólunk, ezért figyelmedbe ajánlom az alábbiakat:

 

Közel 100 esztendős szakszervezetünk határozatlan időre alakult, a Pest megyei vármegyeház dísztermében tartott alakuló kongresszussal, 1919. április 17. napján, Magyar Színészek Országos Szakszervezete néven.

 

A Szakszervezet alapító tagja a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének (MSZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF). A Szakszervezet tagja a Színészek Nemzetközi Szervezetének (International Federation of Actors, FIA).

 

A Szakszervezet alapvető feladata a színművészet és a társult szakmák területein feladatot vállalók általános érdekképviselete, tagjainak érdekvédelme és érdekérvényesítése.

 

1999 óta működik a Pécsi Ildikó kezdeményezésére létrejött Segítsünk Alapítvány a munkanélküli tagjaink megsegítésére. Az Alapítványnak köszönhetően számos bajba jutott tagunkon tudtunk segíteni. Köszönet azon Kossuth-díjas színművészek nagylelkűségének, akik érdemesnek tartották a

Színházi Dolgozók Szakszervezetét arra, hogy támogassák az Alapítványt, mi több, hogy végrendeletükben nagyobb összeget hagyományozzanak az Alapítványra.

 

2003-tól 10-15%-os vásárlási kedvezményeket biztosító tagkártyával rendelkeznek tagjaink.

 

2004-ben a Nemzetközi Színészszövetség (International Federation of Actors, FIA) kongresszusát szerveztük 150 résztvevővel, akik a világ minden pontjáról érkeztek. Több mint egy évtizede ugyanezen szervezet végrehajtó bizottságainak tagjai vagyunk és tavaly novemberben a szervezet európai szekciójának ülését szerveztük székházunk Rátkai Klubjában 24 országból érkezett 52 résztvevővel.

 

A Szakszervezet aktívan részt vett az Előadó-művészeti törvény megalkotásának tárgyalásain. A törvény 2008-ban lépett hatályba és 2010-ben került módosításra.

 

2010-ben Színházi Súgó néven tájékoztatót adtunk minden tagunk kezébe, azzal a céllal, hogy a munkajog és a polgári jog, valamint az előadó-művészekre vonatkozó jogszabályok között eligazodjanak.

 

Mint elnök rendszeresen részt veszek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Érdekegyeztető Tanácsának ülésein.

 

Tavaly és idén augusztusban részt vettünk Veszprémben és Debrecenben az Előadó-művészeti Szakmai Konferencián, melyen számos olyan téma vetődött fel, melynek célja a magyar színművészek sorsának jobbítása.

 

Minden évben tagjaink adnak műsort az Ódry Árpád színészotthon karácsonyi ünnepségén.

 

Két esztendeje Básti Lajos-díjat adunk át a POSZT-on.

 

A Művészeti Szakszervezetek Szövetségének jogászai rendszeresen eljárnak tagjaink munkajogi pereiben. (Az elmúlt években csak a Pesti Magyar Színházban 9 per dőlt el a tagjaink javára.)

 

Szoros kapcsolatban vagyunk az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület vezetőivel és jogászaival. Az, hogy az előadóművészek immár három évtizede évről évre ismétlési jogdíjban részesülnek, nagyban köszönhető a művészeti szakszervezeteknek, köztük a Színházi Dolgozók Szakszervezetének.

 

Az előadó-művészek jogvédelme terén nemzetközi szinten is komoly szaktekintélynek számító dr. Tomori Pál igazgató (aki nem a szakszervezet ügyvédje!) által vezetett Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, komoly szakmai és technikai felkészültséggel szolgálja az előadóművészeket, közülük sokaknak – köztük Neked is – évi tekintélyes összegű jogdíjat juttatva.

 

A Szerzői jogi törvény 2012-ben történt módosításáig az Előadóművészek Jogdíj Alapjából lehetőség nyílt tagjaink számára kamatmentes eszközvásárlási és lakás felújítási kölcsönt, valamint szabadfoglalkozású tagjainknak produkciós támogatást nyújtani. Az erre irányuló pályázatokat, illetve kérelmeket az EJI Színész Jogdíjbizottságába delegált tagjaink bírálták el, számos munkanélküli színművésznek alkalmat adva a kenyérkeresetre.

 

Az általam elnökölt jelenlegi Jogdíjbizottság temetési, születési segélyeket bírál el és támogatást nyújt beteg vagy nehéz élethelyzetbe került előadóművészeknek. Szakszervezetünk évekig küldött Anyák napján támogatást a gyermeküket egyedül nevelő tagoknak. Szeptemberben beiskolázási, karácsonykor karácsonyi segéllyel támogatjuk rászoruló tagjainkat.

 

A közelmúltban több miniszternél levélben kezdeményeztük a – 2007 óta nem emelkedett – közalkalmazotti bérek javítását.

Jelenleg 33 alapszervezetünk van szerte az ország színházaiban, melyek közül a legnagyobb létszámú a szabadfoglalkozású színművészek alapszervezete. 1725 tagunkból 637 előadóművész.

 

Idén tavasszal megalakult a szinkron területén tevékenykedők (szinkronizáló színészek, dramaturgok, hangmérnökök, szinkron rendezők) alapszervezete 158 taggal. Idén 80 éves a magyar szinkron, ezért az új alapszervezet jubileumi ünnepségre készül, ahol más, a közönséget és a szakmát is megmozgató események mellett, többek között életműdíjjal tüntetik ki a hosszú évek óta magas színvonalon szinkronizáló színművészeket.

 

A SzíDoSz 17 tagú elnöksége – melynek tagjai többek között a Vígszínház, az Operettszínház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház vezető művészei – minden igyekezetével azon van, hogy a szakszervezet bevezetőben említett céljának megfeleljen.

 

Természetesen még jobb eredményeket érhetnénk el, ha több neves, vezető színművészt is tagjaink között tudhatnánk. Szavukat hallatva a döntéshozók is jobban odafigyelnének a Színházi Dolgozók Szakszervezetére és tevékenységére.

 

A brit, a francia, az amerikai, a kanadai, a dán színész szakszervezetek attól igazán erősek, hogy komoly, nagynevű művészek is tagjai, és főként az összefogást, a szolidaritást tartják szem előtt.

 

A SzíDoSZ elnöksége nevében, barátsággal:                                                    

Mihályi Győző, elnök

 

 

 

süti beállítások módosítása