Hogy újul meg A Játékkészítő? - Villáminterjú a pop-show-musical megálmodójával

A Játékkészítő, bár még egy éve sincs, hogy bemutatták, decemberben újraálmodott verzióban kerül színpadra, mindössze négy napon, a SYMA csarnokban. A megújulásról Illés Gabriella, a pop-show-musical megálmodója nyilatkozott.

Miért kell egy ilyen friss darabot megújítani?

 

Rengeteg energiát fektettünk a tavalyi előadás létrehozásába, de egy járatlan úton indultunk el, hiszen egy ilyen, tisztán magyar „alapanyagokból” létrejövő, nagyformátumú zenés-táncos shownak nincsenek hazai példái. Ez a műfaj nem olyan, mint egy színházi darab, ami – jó esetben – többszáz előadást is megér és menetközben alakulhat. Mi tavaly összesen 4 napon át játszottuk A Játékkészítőt, tulajdonképpen egy egyszeri előadást hívtunk életre, s közben is és utána is rengeteg új ötletünk támadt. Miután a közönség szerette  és több visszajelzést kaptunk, hogy legyen újra, úgy döntöttünk, hogy az új ötletekkel bővített, változtatott darabon kezdünk el dolgozni. Aztán annyira belemelegedtünk, hogy majdnem egy teljesen új előadást hoztunk létre.

 

ajk 2015 b1-master-gyozo

 

Nézzük sorra, miben változik az új darab.

 

Rögtön említhetném az alapot, azaz a történetet. Egy feszesebb, izgalmasabb cselekményt szőttünk, amiben Deres Péter volt segítségünkre. Ő majdhogynem újraírta az egész történetet, természetesen az alap motívumokat, a főhősöket meghagyva, de újakat is beállítva a történetbe.

 

Egyedi látványvilágot is ígérnek...

 

A látványvilág az előadás egyik legfontosabb eleme. Egy szerte a világban elismert művész, Bordos László Zsolt, aki a 3D mapping, vagyis a háromdimenziós

fényfestés szakavatott mestere, munkái a világ minden táján felbukkannak, szinte alig van itthon. Sikerült azonban őt megnyerni a darabhoz, így immár hazai színtéren is lehet majd látni a munkáját.

 

A fényfestés nem ismeretlen fogalom itthon sem ...

 

Ez azonban nem egy „egyszerű” fényfestés, ami persze önmagában is nagyon látványos. A technológia egyedisége az, hogy nem egy sík felületre, hanem térben elhelyezett tárgyakra, díszletekre vetít. Ezért is izgalmas, hisz’ három dimenziós felületen jelenik meg a 3D-s animáció, ezzel új látásmódra, vizuális értelmezésre „kényszeríti” a nézőtEzek vetítések a képesek lesznek teljesen megváltoztatni a teret, kiszakítva a nézőt a realitásból, magyarul képesek teljesen elvarázsolni a gyermekeket, ami a mese alapvető célja.

 

ajk 2015 b1-master-szonja

 

A látványos fényfestéshez látványos tér is kell...

 

A SYMA csarnokban egy 50 méteres színpadon Bátonyi György mesés díszletei adják az alapját a fényfestésnek és négy óriás kivetítőt is beállítunk, amikre 8 operatőr dolgozik majd. A Játékkészítő vizuál rendezője Radnai Márk, egy „újgenerációs” színházi szakember felel. És a látványvilághoz tartozik természetesen a jelmez is. Müller Kata munkái is részben megújulnak.

 

Nézzük a színészgárdát, ott is történtek változások?

 

Tavaly Alföldi játszotta címszerepet, idén azonban egy külföldi rendezés miatt nem ér rá decemberben. Vele közösen találtuk ki a Játékkészítő szerepre Stohl Andrást, aki - nagy örömünkre - elvállalta.   Új szereplő lesz Vastag Csaba és Tomi is, akik Rettentő Borodin, azaz  Nagy Feró gyerekét alakítják, felváltva. Lesz egy új kalózkapitányunk is, Kamarás Iván. Tavaly Hien a darab „ars poeticajat” énekelte el, felvezetve az előadást. A megújult formában már ő is kap aktív szerepet, ahogy Csík Sándor is, aki a Megasztár és A Nagy Duett énektanáraként lett ismert.

 

ajk 2015 b1-master-stohl

 

A sok változó szereplő közt azért van állandóság. A zeneszerző-szövegíró páros marad.

 

Rakonczai Viktor és Orbán Tamás csodát alkottak, ami platinalemezes is lett, viszont újabb dalokat is írnak a darabba. Egyrészt az új szereplők is kapnak új dalokat, de a felújított előadásban a címszereplő, Stohl Bandi is énekel és a Dzsinn, azaz Hajdu Steve is kap egy új nótát. Persze nem csak az dalszerzők jelentik az állandóságot, hisz Oroszlán Szonja, Radics Gigi, a Király testvérek, Szabó Győző, Nagy Feró, Herrer Sára, Bauer Gergő, Bán Bálint, Klem Viktor és Kovács Ádám továbbra is a „csapat” tagja.

 

„Új műsorhoz új férfi”, azaz rendező is kell.

 

Így van. Böhm György, akinek az előadásai bejárják a világot (elég csak megemlíteni a nagysikerű Szépség és a Szörnyeteget), hónapok óta dolgozik az új koncepció előkészületein. És hogy teljes legyen a megújulás, a kibővülő tánckar dirigálására Juronics Tamást kértük fel, aki a Szegedi Kortárs Balettel fog együtt dolgozni nekünk.

 

 

 

süti beállítások módosítása