Alvis Hermanis-rendezés is látható a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Brit komponista operájának ősbemutatójával indul a 2016-os Salzburgi Ünnepi Játékok.

Thomas Ades brit zeneszerző operájának ősbemutatóját tartják a Salzburgi Ünnepi Játékokon, amelynek jövő évi programját Helga Rabl-Stadler, a fesztivál igazgatója és Sven-Eric Bechthoff művészeti vezető ismertette csütörtökön.

    

A brit zeneszerző The Exterminating Angel című művét, amelyet Luis Bunuel Az öldöklő angyal című filmje ihletett, július 28-án mutatják be. A művet Tom Cairns brit rendező rendezte, a színpadkép és a kosztümök Hildegard Bechtler német jelmeztervező munkája. A darab a londoni, New York-i és a koppenhágai operaházzal való együttműködés keretében valósul meg. 
    

Richard Strauss Danae szerelme című operájának bemutatóját július 31-én lehet megtekinteni Salzburgban. A darabot, amely harmadjára szerepel az ünnepi játékok programjában, idén Alvis Hermanis lett rendező vitte színre, a Bécsi Filharmonikusokat Franz Welser-Möst vezényli, a címszerepet Kraszimira Sztojanova bolgár operaénekesnő játssza. 


alvis

    

Először mutatják be az ünnepi játékokon Charles Gounod francia zeneszerző Faustját, a címszerepet Piotr Beczala lengyel énekes alakítja. A premier augusztus 10-én lesz. 
    

Kurtág György első operájának bemutatója továbbra sem szerepel a fesztivál programjában. 
   

A kínálatban megtalálható még Sven-Eric Bechtolf német operarendező, a fesztivál művészeti vezetője által színre vitt Da Ponte-operaciklus Mozarttól, Leonard Bernstein West Side Story című darabja és Giacomo Puccini Manon Lescaut című operája. 
    

A színpadon olyan sztárok tűnnek majd fel, mint Placido Domingo spanyol, Nicholas Ofczarek osztrák és Michael Maerten német művészek.
    

Az ünnepi játékokon megtekinthető még Samuel Beckett Végjáték, Shakespeare A vihar vagy Thomas Bernhard A tudatlan és az őrült című műve is. 
    

A program koncertkínálata Haydn Teremtés oratóriumával kezdődik, a művet Yannick Nézet-Séguin kanadai karmester vezényli majd. 
    

A jövő évi Salzburgi Ünnepi Játékok július 22-től augusztus 31-ig tart. A fesztivál 41 napján 192 előadás tekinthető meg. Összesen több mint 230 ezer jegyet értékesítenek az előadásokra, a belépőárak öt és 430 euró között mozognak. 
    

A teljes 2016-os költségvetés 61 millió euró, vagyis több mint tavaly, amikor az ünnepi játékok költségvetését 64,7 millió euróról 59,6 millió euróra csökkentették.

 

2015-ben a fesztivál rekordméretű, 28,6 milliós jegyárbevétellel zárt. 
    

Jövőre a fesztiválnak új intendánsa lesz Markus Hinterhäuser osztrák zongoraművész és kulturális menedzser személyében.

 

süti beállítások módosítása