2000 éves színházat fedeztek fel Cipruson

Az időszámítás előtti III. században épített színházat fedezett fel Cipruson egy ausztrál régészcsoport, a ciprusi régészeti hivatal szerint ez a legrégebbi színházépület a földközi-tengeri szigeten. 

    Cyprus Paphos

 

A színházat Kr.e. 300-tól használták több évszázadon át, a 365-ben történt földrengésig.
    

Az ásatást a Sydneyi Egyetem régészeti csoportja végezte az UNESCO világörökségi listáján szereplő Néa Páfosz-i helyszínen a sziget délnyugati részén. A feltárások során egy nyolcméteres római kövesutat fedeztek fel, amely a színházba vezető főútvonal volt - olvasható a régészeti hivatal közleményében.
    

"Ennek az útnak a létezése igazolja, hogy Néa Páfoszt tipikus hellenisztikus stílusban építették. A színház területén talált számos gránitoszlop-darab a kövesút jelentőségéről árulkodik.
    

A közlemény szerint a Trójából származó gránitoszlopok ismertek a mediterrán oszlopsorok között. Nem meglepő, hogy Páfoszt, amely ebben az időben Ciprus fővárosa volt, római építészeti stílusban ékesítették.
    

Néa Páfosz, Afrodité szent városa a páfoszi romvárosban található, amelyben számos ókori görög rom látható, közötük a híres páfoszi mozaikok. 

 

süti beállítások módosítása