Kállay Bori és Heller Tamás a Csokonai történetek vendége

Kállay Bori és Heller Tamás lesznek a Csokonai beszélgetések harmadik részének vendégei december elsején este hét órától a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

 

Kállay Borit és Heller Tamást azon kívül, hogy néhány évet együtt töltöttek el a Csokonai Színházban, sok minden egyéb is összeköti. Mindketten Debrecenben jártak iskolába. Heller Tamás a Tóth Árpád Gimnáziumba, Kállay Bori pedig a Csokonaiba. Mindketten szenvedéllyel kötődtek a színházhoz már gyerek- és kamaszkorukban is. Heller Tamás gyerekszínészként kezdte pályáját Fényes Márta hajdani debreceni gyerekszínpadán, Kállay Bori pedig rendszeresen átszökött a gimnáziumból a közeli színházba; a Csokonaiból a Csokonaiba. Kifigyelte, hogy az előcsarnok takarításakor rövid időre nyitva marad a nézőtéri folyosóra vezető bejárati ajtó, és amikor a takarítónők nem figyeltek oda, besurrant, fölsettenkedett a kakasülőre, megbújt a kezdésig, és onnan nézte végig a főpróbákat. Olykor még a barátnőjét is sikerült becsempésznie.

 

Luxemburg grofja

 Kállay Bori és Heller Tamás a Luxemburg grófja című előadásban


Ilyen, és ehhez hasonló történetek tárják fel, hogyan válhatott néhány röpke év alatt egy beugró kórustagból főszereplő, szubrettből primadonna, énekesből prózai színész, operettistából operista, vidéki táncos komikusból fővárosi kabarészínész. Így lesz ünnepi találkozássorozatunk következő része az átváltozások estéje. A Csokonai történetekben békésen megfér egymás mellett Kálmán Imre és William Shakespeare, Plautus és Piaf, a nótaszó, az opera és persze az operett! A Csokonai Színháznak e műfajban is erősek a hagyományai, amiként Kállay Bori és Heller Tamás élő példája mutatja.


Első közös fellépésük az 1964-es „Ki Mit Tud?”-hoz kötődik. Aztán 1972 és 1978 között számos nagysikerű előadásban lehettek egymás partnerei a debreceni deszkákon. Ebben az időszakban volt ugyanis Heller Tamás a Csokonai Színház társulatának tagja. Kállay Bori három évvel korábban lett tag, és nyolc évvel tovább maradt. Később mindketten a fővárosban futottak be fényes karriert. Szóbeli visszaemlékezésüket fényképek illusztrálják majd, s vidám darabrészletek, örökzöld melódiák is elhangzanak. Ebben Pazár István lesz a zongora mögött segítségünkre, aki karigazgatói és karmesteri minőségben 1979 és 1994 között maga is a Csokonai Színház tagja volt.

 

Az est házigazdája Ráckevei Anna; közreműködik Csikos Sándor, Oláh Zsuzsa és Pazár István. A találkozás időtartama két óra, rövid szünettel. A sorozat egyes részei Csokonai-szalon bérlettel vagy egy alkalomra váltott jeggyel látogathatók.

 

 

Csokonai történetek 3. - Ünnepi találkozás Kállay Borival és Heller Tamással

2015. december 1. (kedd) 19 óra, Nagyszínpad

 

 

 

süti beállítások módosítása