Készül a Légy jó mindhalálig Békéscsabán

A gyerekek hazajárnak a Jókai Színházba: októberben az Egerek című zenés játékban szerepeltek, most a Légy jó mindhalálig januári bemutatójára készülnek. Móricz Zsigmond klasszikus regényének musicalváltozata, Kocsák Tibor zenéje - Miklós Tibor dalszövegeivel kerül színre.

Az előadást Seregi Zoltán rendezi, a sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbát a Vigadóban tartotta az iskolásokkal kibővített társulat.

 

„A felnőttek már tudják, /mi rossz és mi jó...", de a komisz osztálytársak nem, mit jelent az otthon, mennyit ér a jóság, a szeretet – erről énekelt bevezetőként a két Nyilas Misi. Seregi Zoltán megbízott igazgató a rövid köszöntő után bejelentette: hosszas és körültekintő válogatás után eldöntötték, ki lesz a főszereplő. Mint mondta, sok tehetséges, jó hangú fiút meghallgattak, de mindvégig azt kellett mérlegelni, hogy olyan gyermekeket találjanak, akik jól bírják majd a komoly fizikai, lelki megterhelést, amit a próbák és az előadások jelentenek. Így esett a választás az orosházi Bolla Mártonra és a szarvasi Kozák Ádámra.


Különös próbafolyamat elé néznek A Légy jó alkotói – hangzott el a tájékoztatón - nemcsak a sok gyermekszereplő miatt, hanem azért is, mert a különböző előadásokkal, programokkal „tele van a színház", így csak januártól kerülhetnek színpadra, addig a Balassiban kapnak helyet. Tekintettel kell lenni arra is, hogy a gyerekek a lehető legkevesebbet hiányozzanak az iskolából, így délutánonként próbálnak.

 

IMG 9041


Arra a kérdésre, hogy miért érdemes népszerű darabokat újra műsorra tűzni, Seregi Zoltán a musical értékeinek méltatásával válaszolt.

- Közel áll a szívemhez ez a darab, mert igazi magyar klasszikus, nemcsak Móricz Zsigmond regénye jelentős irodalmi alkotás, hanem a musical is remekmű, nem véletlenül aratott nagy sikert minden korábbi bemutatója. A nagy műveket időnként érdemes és szükséges újra elővenni, színpadra állítani, hogy minden korosztály láthassa, megismerhesse őket. Az 1992-ben Békéscsabán játszott előadásra máig sokan emlékeznek. Egyelőre ifjúsági bérletben fogjuk játszani a darabot, hogy elsősorban a fiataloknak mutassuk meg, de terveink szerint jövőre betesszük a felnőtt bérletbe is, ahogyan korábban A dzsungel könyvét, hiszen igazi családi produkció készül, amit minden korosztály élvezhet.

 

IMG 9050


Galambos Hajnalka énektanár, előadóművész korrepetitorként segíti a felkészülést. Hétéves szakiskolai és zeneiskolai pedagógusi tapasztalata jól jöhet most, hiszen a színészeken kívül egy egész osztályt, 14 gyermekeket tanít énekelni. Növendékei Békéscsabáról, Gyuláról, Orosházáról, Szarvasról, az egész megyéből jöttek, negyedik, ötödik és hatodik osztályosok, ráadásul nem is énektagozatosok. És, hogy milyen feladatot ró mindez a korrepetitorra?


"A feladat ott kezdődik, hogy teljesen idegen, ismeretlen gyerekek jönnek, akiket először is meg kell ismernem. Az énekoktatás lelki kapcsolat, meg kell találnunk a közös hangot, el kell nyernünk egymás bizalmát, addig nem működik semmi. A gyerekekben nagyon szeretem a tiszta őszinteséget; tudni kell, hogy amikor énekelünk, zenélünk, érzelmeket mozgatunk meg. A Nyilas Misikkel még külön-külön, egyesével is foglalkozom, és az osztállyal is külön. Hangfajta szerint kezelem a gyerekeket, hozzáfogunk a darabhoz, és közben légzésproblémákat, kiejtési, hangképzési hibákat kell kijavítani, mindez komoly, hosszadalmas munkafolyamat" - mondta.

 

IMG 9092



"Negyed évszázad telt el a régi, szép Légy jó óta, amit Pinczés István rendezett Békéscsabán. Az 1992. április végi premiertől még hónapokig naponta többször hallgatták otthon a gyerekeim a kazettákat, már mindenki kívülről fújta, hogy „Az élet szép,/ az élet minden...". A Nyilas Misit játszó Sánta Lacival az akkori 9-es iskolában interjút készítettem a szerepről és persze arról is, hogy apjával milyen kalandos körülmények között jött át Romániából a zöldhatáron. Széplakyné Marika igazgatónő nagyon büszke volt a tanítványára. Emlékszem, abban a változatban igazgatóként Kalapos László lépett színre, és máig hallom, ahogyan - az iskolai autonómiára hivatkozva - elzavarta a rendőrtisztet a kollégiumból. Most Bartus Gyula kelti életre ezt a figurát. Érdekesség, hogy az akkori szereposztásból többen újra játszanak, más szerepben. Valkay tanár urat Vididál Gyula és Hodu József személyesítette meg, Vikidál éneke felejthetetlen. Katkó Ferenc most komoly kihívás előtt áll, Vikidál Pósalakyként lép színre. Gyéres osztályfőnök akkor Mészáros Mihály volt, most Csomós Lajos kapta a szerepet, Mészárost újra látjuk Báthory alakjában. Sarkady tanár úr figurája megmaradt Tomanek Gábornak. Török János Tihanyi Tóth Csaba volt, most Vadász Gábor. Doroghy Sanyikát Szente Vajk és Hurguly Attila játszotta, és sorolhatnánk még tovább a gyerekeket, akikből azóta ismert színész, zenész lett" - tette hozzá.

 

Nagy izgalom kísérte megyeszerte a válogatást, hogy ki lehet a Jókai Színház új Nyilas Misije, ugyancsak nagy várakozás előzi meg a 2016. január 21-ei premiert.

 

Tudósított: Niedzielsky Katalin / Békéscsabai Jókai Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása