Mundruczó Kornél Kafkát rendez Marseille-ben

 November 27-én a marseille-i  MuCEM, Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée színházi programjának keretén belül mutatják be A fegyencgyarmaton című, a múzeum tárgyaihoz készült előadást, Mundruczó Kornél rendezésében.

“Törekedj minden erőddel a vezetőség parancsainak megértésére, de csak egy bizonyos határig; onnan kezdve hagyj föl a töprengéssel." (Franz Kafka: A Kínai Fal építése)

 

A Franz Kafka elbeszélésére épülő darab szereplői Monori Lili és lánya, Székely Rozália, dramaturgja Büki Dóra, Kafka gépezetét pedig Ágh Márton tervezte.

 

Marailles

 

Két ember találkozik Marseille kikötőjének tranzitzónájában. Egy utazó és egy tiszt. Az utazó állandó idegen, aki falat épít itt és mindenhol. A tiszt egy különleges, már megrongálódott gépezetet üzemeltet évtizedek óta. Kérdések nélküli igazságot szolgáltat embertelen módszerekkel. Egyfajta védelem. Akárcsak az örök időktől fogva folyamatosan épülő fal. Vajon egy jogtalan eljárás, egy megszokott ítéletvégrehajtás esetében meddig követhetőek a hagyományok? A hit mikor válik elvakultá és vezet személyiségtorzuláshoz? 

 

Mechanikus horror a humanizmusról Franz Kafka A fegyencgyarmaton és A Kínai Fal építése című novellák alapján a Proton Színház előadásában.

 

“A Proton Színház már évek óta kapcsolatban áll a marseille-i MuCEM-mel, de csak most jött el az ideje annak, hogy együtt is tudjunk dolgozni. Újdonság számomra, hogy múzeumi tárgyakhoz készíthetek egy előadást. A fő inspirációt az előzetes terepszemle során látott ülő férfi szobor jelentette, egy kortárs ikon, egy állandó megfigyelő, hős és antihős egy személyben, ő Kafka főhőse, akinek szándékai kiszámíthatatlanok” – mondja Mundruczó Kornél.

 

A Proton Színház tervei között szerepel, hogy a marseille-i előadásokat követően a közeljövőben Magyarországon is bemutassa a darabot. 

 

süti beállítások módosítása