Hegedűs D. Géza: "A művészet segít teljes értékű életet élni"

A Vígszínház Istenítélet című premierje kapcsán kérdezte a Parris tiszteletest alakító Hegedűs D. Gézát az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület honlapja.

 

Az eji.hu cikkéből:

 

"Néhány fiatal salemi lány egy bódult, kamaszkíváncsiságtól ittas éjszakán halottidézésre tesz kísérletet. Mindez kitudódik, a hír futótűzként terjed szét a falucskában és alapjaiban rengeti meg az addig nyugodt kis közösség mindennapjait. Ádáz, kíméletlen, teljesen elvakult harc kezdődik a boszorkányság ellen. Ezzel az előadással a 100 éve született amerikai drámaíróra, Arthur Millerre emlékezik a Vígszínház. A színművet Mohácsi János rendezte. A szereposztás igen impozáns, hogy néhány nevet említsek a darabban játszó színészek közül: Igó Éva, Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor, Stohl András és még hosszan folytathatnám a sort" - sorolta Hegedűs D. Géza.

 

hegedus d geza

Fotó: mixonline.hu

 

A színész hangsúlyozta, az előadás a boszorkánypereken túl az előítéletekről szól és arról, hogy annak végletes formája miként juttat el egy közösséget az önfelszámoláshoz. "A műben szinte anatómiai pontossággal körvonalazódik, hogyan simulnak bele az egyes emberek önös érdekei a politikai, illetve egyházi bűnbakkeresésbe, és miként válnak önjáróvá, a rögeszmét mindenáron kiszolgáló mechanizmussá a törvénytelen és törvényes eljárások. Minden szereplő a saját természete, neveltetése, morális érettsége szerint dönt és vesz részt az események alakulásában. Fontos üzenet, hogy válsághelyzetben mutatkozik meg az ember igazi léptéke és hogy csak megfelelő értékrendet képviselve kezdhető új korszak egy ilyen bukás után" - tette hozzá.


Szerepéről elmondta, Parris tiszteletes tulajdonképpen a történések egyik fő indikátora. "Az ominózus éjszakának az ő lánya, illetve unokahúga is részese volt. Éppen ezért a tiszteletes félelemből, gyávaságból, önvédelemből, önigazolásból elindít egy lavinát, ami végül a közösség számára végzetessé válik. A darab vége felé hangzik el az egyik szereplőtől: És úgy érzem, fúj Isten jeges, hideg szele. A következmény, a bukás és pusztulás tulajdonképpen Isten ítélete" - mutatott rá.

 

Hegedűs D. Géza az interjúban felvetette: a színházat, sőt, a művészeteket az emberek mindennapi életének részévé kéne tenni. "Kézenfekvő megoldásokat is érdemes lenne megfontolni, például egy olyan kulturális tévécsatorna indítását, amely színházi közvetítéseket, koncerteket, kiállítás megnyitókat, igényes tévéjátékokat sugározna, alternatívát nyújtva ezzel a nézők számára. Ilyen kezdeményezéshez én bármikor jó szívvel és örömmel csatlakoznék, mert hiszem, hogy a művészet, a kultúra segít teljes értékű életet élni" - mondta a Vígszínház művésze.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása