Péter Katáé a Ruttkai-emlékgyűrű

A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján Péter Kata kapta idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt.

 

A Vígszínház nagy szeretettel emlékezik a legendás művésznőre, Ruttkai Évára, aki 2015-ben lenne 88 éves.  A csodálatos színésznő emlékére alapított díjat minden évben, születésnapja alkalmából, december utolsó hetében adja át lánya, Gábor Júlia annak a színművésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

 

Idén Péter Kata az Istenítélet és az Össztánc című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a Vígszínház társulata.

 

peter kata ruttkai

Fotó: Szkárossy Zsuzsa, vigszinhaz.hu

 

A díjazottról:
Péter Kata 2003-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor és Horvai István osztályában. Játszott az Új Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Bárka Színházban, az Örkény Színházban, a Radnóti Színházban, a Katona József Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Emellett fellépett Vasvári Emese Lakásszínházában, a Kamara Savariában és a Táp Színházban is. 2008-ban a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött, 2011 óta a Vígszínház tagja, ahol többek között az Istenítélet, az Össztánc, a Kvartett, a Mikve és az Asszony a fronton című előadásokban látható.

 

A díjról:
A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze emlékére. A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1987 óta általában Ruttkai Éva születésnapjának előestéjén adják át annak a művésznek, aki a Vígszínházban az adott évben kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtott.

 

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként – 1987-ben – Tordy Gézát jutalmazta a társulat. További kitüntetettek: Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva, Fesztbaum Béla, a tavalyi évadban Csőre Gábor, idén pedig Péter Kata vehette át az elismerést.


A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.

 

vigszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása