Leglegek - 2015 a Színház.hu-n

Cikkünkben összegeztük, kit kedveltek a legjobban olvasóink 2015-ben, melyek voltak idén a legnépszerűbb cikkek, melyek bizonyultak a legkülönösebb keresőszavaknak, és választottunk néhány újévi hírt a nagyvilágból is, amelyet a színházi események mellett fontosnak tartunk. Boldog új évet kívánunk, kedves olvasó!

 
udvaros
 Szalay Mariann, Udvaros Dorottya és Eszenyi Enikő
 
Ünnepi hírek a világból 2015-ben:

2015 a Hüvelyes Növények Nemzetközi Éve
Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban hirdette meg 2016-ra a hüvelyes növények nemzetközi évét, amelynek szlogenje: "Tápláló magok a fenntartható jövőért". A kezdeményezéssel fel akarják hívni a figyelmet ezen termények számtalan előnyére, és támogatni szeretnék a gazdákat és a kereskedőket. A hüvelyes termésű növények (ide tartoznak a különböző szárazbabok és borsófélék) kedvező áruk és jó ízük mellett magas fehérje- és mikrotápanyag-tartalommal bírnak, hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, főleg a fejlődő országokban. "Szerepük az éhezés felszámolásában, az élelmezésbiztonságban, a helytelen táplálkozás kezelésében, az emberi egészség és a környezeti kihívások kapcsán jelentős" - üzente Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a világév hivatalos kezdete alkalmából 2015. november 10-én. 

 

Karácsonytól online is hallgatható a Beatles zenéje 

A gombafejűek dalait eddig csak hanghordozókon és letöltve lehetett legálisan meghallgatni, megvásárolni. Csütörtök éjféltől azonban kilenc szolgáltatónál válnak elérhetővé online. A Spotify mellett az Apple Music, a Deezer, a Napster, a Google Play Music, a Slacker, az Amazon Prime Music, a Microsoft Groove és Jay-Z amerikai rapper szolgáltatása, a Tinder teszi online meghallgathatóvá a Beatles-lemezeket.

 

A Föld lakóinak száma az új évre megközelítheti a 7,4 milliárdot

Az új év első napjára virradóan előreláthatóan csaknem 7,4 milliárd ember él majd a Földön egy német alapítvány szerdán megjelent becslése szerint.

A hannoveri központú világnépesedési alapítvány (Stiftung Weltbevölkerung - DSW) számításai szerint másodpercenként átlagosan 2,6 fővel növekszik a bolygó lakossága, és az új év beköszöntésekor - ezerre kerekítve - 7 milliárd 391 millió 68 ezer ember él majd a Földön.
Ha a Föld egy 100 lakosú falu lenne, 60 ázsiai, 16 afrikai és 10 európai lakna benne. A mostani tendenciák alapján e "falu" lakossága 2050-re 133-ra emelkedhet, és köztük 73 ázsiai, 33 afrikai és 10 európai lenne, vagyis az európaiak és az ázsiaiak aránya csökkenne, az afrikaiak aránya növekedne.

A DSW szerint az idén nagyjából 83 millióval nőtt a világ népessége, körülbelül annyival, amennyi Németország lakossága. A népességnövekedés azonban szinte kizárólag fejlődő országokra jut.

 

Az újévi disznó "előtúrja a szerencsét"?

A karácsonytól újévig tartó időszakhoz is számos népszokás kötődik, közülük több mind a mai napig él. Tátrai Zsuzsa néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában idézett fel néhány hagyományt. Mint mondta, a karácsonytól újévig tartó időszakhoz több táplálkozási hagyomány is köthető. Ilyenkor nem szabad baromfit enni, mert az "kikaparná a szerencsét", inkább a disznó ajánlott, mert az előtúrja a szerencsét. Arról is beszámolt, a szilveszteri trombitálás onnan ered, hogy a hagyomány szerint a zajongással minden rosszat elűzzenek. Sokan pedig úgy gondolták, hogy minden, ami újév napján történik, az ismétlődik majd egész évben, ezért aszerint is cselekedtek - fejtette ki Tátrai Zsuzsa.

 

 

Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban

2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Kiss László csillagász az adásban elmondta: a január 3-áról 4-re virradó éjjel a Quadrantidák meteorrajt érdemes megtekinteni.

Május 9-én egy Magyarországról is észlelhető esemény zajlik majd, amikor a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, így a Nap, a Merkúr és a Föld egy vonalba kerül - közölte a csillagász, hozzátéve: erre a napra bemutató programokat is terveznek.

 

szinhazhu
 

Legnépszerűbb cikkeinkből:

 

  • "A színház gyönyörű társasjáték" - Molnár Piroska 70
  • Október elsején ünnepli születésnapját a Nemzet Színésze. Molnár Piroska forgat, több színházban is játszik és tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 

    "Adagolni nem lehet. A pálya annyit ad vissza, amennyit az ember beleadott. És miután én tényleg mindent odaadtam a színészetnek, ezt vissza is kaptam. És ha a sikereket, a díjakat, a közönség szeretetét, a megbecsülést tekintem, és azt, hogy én mit gondolok mindarról, amit csináltam, akkor

    azt gondolom, megérte".

     

    "Emelt fővel kell vállalni a sorsunkat" - Kulka János az elfogadásért emelt szót

    Kulka János őszintén vallott arról, miért áll ki nyilvánosan a gondolat mellett, miszerint emelt fővel kell vállalni a sorsunkat.

    "Emelt fővel és büszkén vállalni kell a sorsodat, nem szégyenkezve és fejet lehajtva". 

     

    "Bele tudok halni a gyönyörűségbe" - Törőcsik Mari 80 éves

    Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze november 23-án volt nyolcvanéves. 

    "Gondoljon valamire, és egyszer mosolyodjon el – nem létezik, hogy egy érzékeny, tehetséges ember arcán, tekintetében ne jelenne meg az, ami számomra is jelentéssel bír".

     

    Színikritikusok Díja 2015 - Itt a gála tárlat

    A Színház.hu a Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén járt a Trafóban, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját nyújtották át. A gála-tárlatot is megtalálhatták oldalunkon.

     

     

    molnarpiri

     

    "Még inkább érzem, hogy játszanom kell" - Interjú Lovas Rozival

    A Thália Színházhoz szerződött Lovas Rozi, aki a Pécsi Országos Színházi Találkozón két alkalommal is elnyerte ’A legjobb 30 év alatti színésznőnek’ járó díjat, a színikritikusoktól tavaly megkapta a ’Legígéretesebb pályakezdőnek’ járó elismerést és hazavihette a Junior Prima díjat is. Vele készült interjú.

    "A gondolataimat, az érzelmeimet meghatározza az az újfajta tudás, aminek birtokába kerültem és ezért még intenzívebben érzem, hogy játszanom kell. Ráadásul jólesik elmenekülni a valóság elől a színdarabok világába és elmerülni egy-egy szerepben. Amikor bekerülök a sötét falak közé, azt érzem, minden rendben van és iszonyú nagy erővel vetem bele magam minden feladatba. Valahogy az élet a segítségemre siet".

     

    "Negatív figurát játszani igencsak szórakoztató" - Interjú Udvaros Dorottyával

    Február 20-án mutatta be a Csiky Gergely Színház Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabját. A Violet Westont alakító Udvaros Dorottyát – aki először játszik Kaposváron – Bérczes László kérdezte.

    "Azért jó hely a színház, mert a begyűjtött élményeket itt előhívhatjuk, megtisztogathatjuk, sőt megtisztulhatunk általa. Nem oldódik meg semmi, de felcsillannak apró válaszok, és én, Udvaros Dorottya, miközben eljátszok egy amerikai asszonyt, megérthetek ezt-azt az életből, az életemből".

     

    Elhunyt Koltai Tamás színikritikus

    Életének 73. évében váratlanul elhunyt szombaton Koltai Tamás színikritikus, színházesztéta, újságíró

    "Részvétem. Fájdalmas, sőt, kínzó a gondolat, hogy nem vitázhatunk, beszélhetünk, cseveghetünk többé. Hiányzik". (Ascher Tamás)

     

    "A színház éltető illúzió" – Interjú Hankiss Elemérrel

    2015. január 10-én távozott közülünk Hankiss Elemér. A nevetés csömöréről, a színház ezeréves trükkjeiről és a reményről beszélt halála előtt készült interjújában.

    "A valóságban a világ nagy, én pedig kicsi vagyok, el vagyok veszve benne. Aztán veszek egy színházjegyet, beülök a nézőtérre, s egyszeriben fordul a kocka: a világ hirtelen összezsugorodik, beszorul a színpad négy fala közé, én pedig mint egy szemlélődő filozófus vagy jósisten kívülről figyelem, hogy mi történik benne. Mint amikor egy gyerek egy üveggolyót tart a kezébe és belelátja az egész világot. Ez az átlényegülés a színház varázsának egyik forrása".

     

    "Egy öreg lélek vagyok" - Gálvölgyi Jánost köszöntjük

    1948. május 26-án született Gálvölgyi János Kossuth– és Jászai Mari-díjas magyar színművész, parodista, Érdemes művész. Összeállításunkkal köszöntjük.

    "A színháznak minden este olyannak kell lenni, mintha az orgazmus csúcsa lenne. Rátonyi Róberttől tanultam azt is, hogy ezt a bizonyos szerelmi játékot úgy kell belőni, hogy ha bármi történik - ha csak nincs olyan bajod, hogy nem tudsz színpadra lépni -, akkor annak meg kell történnie aznap este. Persze vannak fokozatok, de van egy szint, ami alá nem lehet menni". 

     

    kovatsadel

    Kováts Adél, Kulka János és Gubás Gabi

     

    A legnépszerűbb színészek és színésznők oldalunkon 2015-ben:

     

    1. Kováts Adél és Kulka János

     

    2. Lovas Rozi és Makranczi Zalán

     

    3. Eszenyi Enikő és ifj. Vidnyánszky Attila

     

    4. Hegyi Barbara és Kaszás Attila

     

    (Az ő nevüket keresték, és az őket érintő híreket kedvelték a leginkább.)

     

    basti torocsik

    Básti Lajos és Törőcsik Mari

     

    A legkülönösebb keresőszavak, kifejezések, amelyekkel eljutottak a Színház.hu-ra 2015-ben:

     

    1. színláz

    2. műeper

    3. maminti

    4. az a nagyhajú színész

    5. bájitalok

    6. rocker István

    7. Piroska és a farkas

    8. jogvita

    9. vikingek

    10. szende

     

    Boldog új évet kívánunk kedves olvasó! 

    2013-as, szilveszteri fotósorozatunkat itt érhetik el.

     

     

     

    süti beállítások módosítása