A Balassi Intézetben ünneplik A Csárdáskirálynőt

Január 7-én zenei keresztmetszet láthatnak Kálmán Imre nagysikerű operett bemutatójának 100. évfordulója alkalmából a Balassi Intézetben.

Az előadáson A Csárdáskirálynő című operett legnépszerűbb dalai szólalnak meg. A koncert megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


Az esten fellép Lévai Enikő, Szendy Szilvi, Dolhai Attila és Szabó Dávid, a Budapesti Operettszínház művészei, valamint a Budapesti Operettszínház zenekarának kvintettje.

 

balassi01

 

A programról:

 

1. Szilvia belépője
(Szilvia)

2. A lányok, a lányok, a lányok angyalok
(Feri bácsi, Bóni)

3. Egy a szívem, egy a párom...
(Szilvia, Edvin)

4. Jaj, cica...
(Bóni)

5. Az asszony összetör
(Edvin, Bóni, Szilvia)

6. Kigyúlnak a lámpák, a fény ragyog...
(zongora)

7. Minden éjjel önről álmodom
(Edvin)

8. Mint szerelmes fecskepár
(Stázi, Edvin)

9. Emlékszel még?
(Szilvia, Edvin)

10. Hurrá kvartett
(Stázi, Bóni, Szilvia, Edvin)

11. Hajmási Péter, Hajmási Pál
(Stázi, Bóni, Szilvia, Edvin)

12. Te rongyos élet
(Stázi, Bóni)

13. Táncolnék a boldogságtól
(Szilvia, Edvin)

14. Jaj, mamám...
(Stázi, Bóni, Szilvia, Edvin)

 

balassi2

 

"Minden idők legjobb zenéje!":

 

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne - színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban - Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája.

 

S kétségtelen, legtöbbször A Csárdáskirálynő dallamai hangzanak fel, mellyel a zeneszerző kiérdemelte az első helyet kora vezető operett-komponistái között! Nem véletlenül játszották az 1915-ös premier helyszínén, Bécsben 533 estén át, majd söpört végig a mű Európán: az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, majd Budapesten 1916 novemberében, s végül eljutott egy esztendővel később a New York-i Broadway-re is.

 

Kálmán muzsikájáról itt az angol szövegkönyvet készítő P. G. Wodehouse nyilatkozta: "A Csárdáskirálynő nemcsak e tehetséges magyar ember művei közül emelkedik ki, hanem egyenesen minden idők legjobb zenéje!"

A történet egy reménytelennek látszó szerelemről szól. Edvin herceg rajong Szilviáért, a pesti orfeumcsillagért, de arisztokrata családja ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot.

 

 

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

További támogatók: Pentaton Koncert és Művészügynökség, Budapesti Operettszínház.

 

süti beállítások módosítása