A jég - Újra látható Mundruczó rendezése

Február 2. és 6. között négy alkalommal kerül színpadra a Trafóban a Proton Színház előadása, A jég.

 

A Trafó ajánlója:

 

A 2006-ban a Krétakör és a Trafó előadásaként létrejött előadás most látható majd 111-115. alkalommal első játszóhelyén. 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron, 2013-ban pedig a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette szárnyai alá a produkciót, amely most részben új, részben eredeti szereposztásban látható a Trafóban.

 

A jég bejárta Kelet-Európa több országát, bemutatták Lengyelországban, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Oroszországban és Csehországban, de Norvégiába is kapott már meghívást és rengeteg díjat is bezsebelt az évek során: Mundruczó Kornél 2009-ben a megkapta KONTAKT Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb fiatal művészének járó díját Lengyelországban, az előadás a MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon Szarajevóban ezüst babérkoszorúval tüntették ki mint a legjobb közép-európai előadást és a sor még hosszan folytatható lenne.

 

jeg2

Fotó: Gordon Eszter


A jég Vlagyimir Szorokin azonos című regényét viszi színre. A szerző ebben a művében leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben. Az előadás egyszerre hideg és utópisztikus, tragikus és szürreális.


Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas alakja. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát sokáig mint az orosz kultúra vásott kölykét tartották számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője lett. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.


Az előadást 2 részben, egy szünettel játsszák.

 

jeg

Fotó: Gordon Eszter

 

 

Mundruczó Kornél – Proton Színház – Vlagyimir Szorokin:

A jég

Lapin: NAGY Zsolt
Nyikolajeva: KISS Diána Magdolna
Borenboim: TERHES Sándor
Vor: SZEMENYEI János
Rom / Andrej: KOVÁCS Krisztián
Ip / Vika: TÓTH Orsolya
Haro / Natasa / Ar / Ilona: MÉSZÁROS Piroska
Apa / Szúnyog: MUCSI Zoltán
Anya / Ekosz: MONORI Lili
Kjela / Pása: KATONA László
Gena: BÁNKI Gergely
Autós: SCHERER Péter
Parvaz / Szavva: RÁBA Roland

Magyar fordítás: BRATKA László
Dramaturg: PETRÁNYI Viktória

Díszlet, jelmez: ÁGH Márton
Fény: ERDÉLY Mátyás
Rendezőasszisztens: TÜŰ Zsófia
Produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
Producer: BÜKI Dóra
Rendező: MUNDRUCZÓ Kornél

 

2016.02.02. 21.00 óra
2015.02.03. 19.00 óra

2015.02.05. 19.00 óra
2016.02.06. 14.00 óra

 

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

 

süti beállítások módosítása