Oidipusz a MÜPAban - Címszerepben Bozsik Yvette

Az Orfeusz és Euridiké, valamint az Antigoné után újabb klasszikus görög témájú előadást készített Bozsik Yvette a Müpa színpadán, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

oidi 017

Fotó: Dusa Gábor

Ajánló a produkció elé:

 

Oidipusz, Théba uralkodója azt a jóslatot kapja, hogy a várost mindaddig átok sújtja, míg az előző király halála megtorlatlan marad. Oidipusz megátkozza a tettest. Amikor kiderül, hogy a bűnös ő maga volt, nem hátrál meg, végrehajtja az általa kihirdetett ítéletet: megvakítja és száműzi önmagát. Teiresziász, a vak jós hiába lát mindent előre, senki se hallgat rá, nem tudja megállítani a tragédiája felé siető hőst.

 

oidi 148

Fotó: Dusa Gábor

 

A koreográfia expesszív képekkel, a tragédia szerkezetét követve, de a mai korba ágyazva ábrázolja az ősbűnt és az abból fakadó katarzist. A látvány a koreográfia szerves részét képezi, előrevetíti a beteljesülő jóslatot, a tragikus végkifejletet. Zenéjét Philippe Heritier, a Párizsban élő svájci zeneszerző kortárs hangzással és effektusokkal komponálja.

 

oidi 079

fotó: Dusa Gábor

 

Bozsik Yvette Társulat: OIDIPUSZ

2016.január 29. 19.00

Müpa

 

Táncolják:

Oidipusz: Bozsik Yvette

Teiresziász: Vati Tamás

Iokaszté: Samantha Kettle

Kreón: Gombai Szabolcs

Pap: Frigy Ádám

Hírnök: Feledi János

Pásztor: Krizsán Dániel

Kar: Fülöp Tímea, Krausz Alíz, Hasznos Dóra, Farkas Dóra, Rózsahegyi Orsolya, Stohl Luca, Vislóczki Szabolcs, Vida Gábor, Majer Gábor

 

oidipusz

Fotó: Horváth Judit

 

Zene: Philippe Heritier

Jelmez: Berzsenyi Krisztina

Látvány: Vati Tamás, Pető József

Fény: Pető József

Videó: Iványi Marcell

Koreográfus-asszisztens: Gulyás Anna

Koreográfus: Bozsik Yvette

 

 

süti beállítások módosítása