„Az alternatív színház nem a pénzről szól” - Nagy Zsolt válaszolt

Az Örkény Színházban nemrég bemutatott Apátlanok után Szász Jánossal forgat, tavasszal Schilling Árpáddal dolgozik Bécsben. Nagy Zsoltot a 061.hu kérdezte.

 

A nullahategy.hu cikkéből:

 

"Sóhajok hídja munkacímen készül Szász János filmje, a múlt héten kezdtem el, március végéig tart a forgatás. Egy megtörtént bűneset az alapja, a főhős Léderer Gusztáv főhadnagy a Prónay-különítmény tagja. Úsztató volt a ragadványneve; akasztott, majd a hullákat a Lajtába dobta. A film a húszas években játszódik, és különböző okokból, a társadalom peremére sodródott emberekről szól. A kocsmáros és vágóhíd-tulajdonost Hegedűs D. Géza alakítja, aki látszólag tehetős, ám ugyanúgy a posztháborús állapotok erkölcsi vesztese. Gryllus Dorka pedig Mária, egy reményvesztett prosti, aki egyik függésből kerül a másikba" - számolt be Nagy Zsolt.

 

 Nagy-Zsolt

Fotó: Horváth Péter Gyula, nullahategy.hu

 

"A színház az origó, minden más innen nőtt ki. Az egész filmes karrierem Párizsban kezdődött el, amit a Krétakör ottani Woyczek-bemutatójának köszönhetek. Az egyik előadása után szólt Gáspár Máté, hogy egy francia filmes keres, én egyáltalán nem vettem komolyan, lezuhanyoztam, elidőztem, majd meglepődve láttam, egy konkrét stáb vár rám: a producer, a rendező, mindenki. Noha másik szereplővel képzelték el a filmet, a látottak megerősítették, hogy velem kell forgatniuk. Őrületnek tűnt az egész. Franciául, bolgárul beszéltem a filmben, bár nem igazán szövegközpontú volt a szerep. Nagyon expresszív lett a film, életem első filmes munkája Phillip Grandrieu rendezővel, a La Vie Nouvelle" - mesélte a színész.

 

Nagy Zsolt hangsúlyozta: az Örkény az anyaszínháza, emellett vannak az alternatív társulatok, melyek nagyon fontosak számára. A Kolhaas, A pitbull cselekedetei, korábban a Negyedik kapu mind fontos előadások - tette hozzá. Áprilisban Bécsbe, a Burgtheaterbe megy játszani Schilling Árpáddal, a menekült-tematikából készül előadás. Ez lesz az évad negyedik premiere, az Örkényben játszott Mohácsi-féle operett, a Köd utánam, A hét szamuráj és az Apátlanok után.

 

Arra a kérdésre, hogy vezetett az útja az Örkénybe, a színész így felelt: "A szellemiség változásával nem volt tovább helyem a Nemzeti Színházban. Az Örkény Színházban, még szabadúszóként, az első munkám a Meggyeskert volt, Zsótér Sándor rendezésében. A Terápia című sorozat akkor forgott párhuzamosan, együtt játszottunk benne Mácsai Pállal, engem izgatott az a társulat, a munka, ami ott zajlik, ő pedig csábított tagnak. Az is egy fontos fegyvertény volt mellette, hogy Pali hagy az alternatív szcénában is mozogni. Persze, függetlenként nem lehet megélni, az alternatív színház nem a pénzről szól."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása