Nézőakadémia, Újranéző, Platform - 3 színházpedagógiai program hétvégén a Katonában

Ezen a hétvégén a Katona József Színház Behívó csapata három programot is kínál felnőtt nézőinek: február 12-én, pénteken Nézőakadémia, szombaton Újranéző, melynek keretében Csehov Cseresznyéskertje tekinthető meg, vasárnap pedig Platform várja az érdeklődőket.

 

Február 13-án, szombaton 11 órakor Az Olaszliszkai kapcsán tartanak Nézőakadémiát a Haris köz 5-ben található próbateremben. A workshopon Török Tamarával, az előadás dramaturgjával beszélgethetnek Borbély Szilárd szövegéről, az előadás szövegváltozatairól, valamint a történet három szálának egybefűzéséről. A programon való részvétel semmilyen előzetes ismeretet vagy színházi gyakorlatot nem igényel, bár leginkább azok a nézők tudnak részt venni a szövegről való közös gondolkodásban, akik már látták az előadást. A jelentkezéseket az edu@katonaszinhaz.hu email címre várják péntek éjfélig.

 

 olaszliszkai 01 domolky daniel WEB 013

Fotó: Dömölky Dániel

 

A Katona történetében a kezdetektől kiemelten fontos szerep jut Csehov műveinek. A legújabb bemutatóhoz, a Sirályhoz kapcsolódva szeretnének a Behívó munkatársai képet adni a Katona korábbi előadásairól is. Az Újranéző keretében havi rendszerességgel van vetítés a Sufniban, egy-egy előadás megtekintése után az alkotókkal beszélgethetnek az érdeklődők. Ez alkalommal az 1995-ben bemutatott Cseresznyéskert című előadás kerül sorra. Időpont: 2016. február 14., vasárnap 14:30 óra. A résztvevőkkel 14:15-kor találkoznak a szervezők a színház előcsarnokában. A vetítést követő beszélgetésen a meghívott vendég a Cseresznyéskert rendezője, Zsámbéki Gábor lesz. A program várhatóan 18:30 órakor ér majd véget. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket az edu@katonaszinhaz.hu címen várják 2016. február 13., szombat éjfélig.

 

cseresznyeskert

Fotó: katonajozsefszinhaz.hu

 

A Platform programsorozathoz kapcsolódóan vasárnap este, közvetlenül az Az Olaszliszkai című előadás után 21 órakor tartanak beszélgetést Havas Gábor szociológussal a Sufniban. Az alábbi kérdésekre keresik a választ: Létezik-e tisztes szegénység? Mik azok a sztereotípiák, amiket a “tisztes szegénységhez” társsítunk? Miért fér bele egy ötgyermekes roma családnál a dohány és a kóla, miért nem húsra vagy könyvre költenek inkább? Miért a tévé, és miért nem a hűtőszekrény a legfontosabb? A beszélgetés nyitott, ha van kérdése, amit szívesen feltenne a témában, a Platformon bátran megteheti. Ez a program regisztrációt nem igényel.

 

Forrás: Színház.hu, katonajozsefszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása