Színházi programokkal is vár a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál

Huszonnyolc napon keresztül, tíz helyszínen, tizenöt társrendező közreműködésével csaknem ötven eseményt szerveznek a 2016-os Békéscsabai Tavaszi Fesztiválra, amelyet március 7. és április 4. között rendeznek meg. Az érdeklődőket a Bánk bán premierje é Bábos Drámaíró Verseny is várja.

Herczeg Tamás fesztiváligazgató a rendezvénysorozatot beharangozó keddi békéscsabai sajtótájékoztatón elmondta, hogy tizennegyedik alkalommal rendezik meg az összművészeti fesztivált, amelyen képzőművészet, irodalom, színház, komoly- és könnyűzene, kórusmuzsika és tudományos előadások is várják a közönséget. Mint hozzátette, az eseménysorozat célja bemutatni a Békéscsabához kötődő kimagasló művészeti értékeket, és elhozni a nemzeti kultúra kincseit a békési megyeszékhelyre.


Herczeg Tamás az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján tízezernél több látogatók várnak a fesztiválra, amelyre évről évre érkeznek a Partiumból, Délvidékről és a Dunántúlról is érdeklődők. Megjegyezte, hogy az eseménysorozat annyira "beleégett" a Békéscsabán és környékén élők életébe, hogy sokan már ősszel elkezdenek érdeklődni a várható programokról.

 

A színházi előadások sorában szerepel a Daydreamers című, angol nyelvű előadás, március 11-én tartja a Bánk bán bemutatóját a Békéscsabai Jókai Színház, és a Féling Színház is bemutat két egyfelvonásos előadást Meseház és Dilisek vacsorája címmel. Március 31. és április 3. között rendezik meg a III. Bábos Drámaíró Versenyt a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban, ahol három vállalkozó kedvű írónak egyetlen éjszaka alatt kell megírnia adott témára egy bábművet, amelyet két nappal később be is mutatnak.

 

bekescsabai-jokai-szinhaz

 

Március 7-én, a fesztivál első napján nyílik meg a DADA nyomában című vándorkiállítás, este pedig a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar lép fel.
A huszonnyolc nap során koncertet ad mások mellett Zorán, Bródy János, az Európa Kiadó, a Hetvenszer Hétszer Bocsánat együttes, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, az Orfeo Zenekar, az Alföld Quartet és a Calandrella Kamarakórus, Andelic Jonathan Jota és a T1ÉL zenekar, valamint Ripoff Raskolnikov blueszenész. Cseh István és Vozár M. Krisztián lemezbemutató koncertet tart, Móra Erzsébet és Gál Gábor akusztikus estet ad, a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar pedig filmzenéket mutat be. A magyar-lengyel barátság napja alkalmából a Chopin Kórus ad ünnepi koncertet.

 

Új utakon Munkácsy nyomában címmel Imre Mariannal hallhatnak egy beszélgetést a nézők, a Mindentudás Színházi Egyetemén Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője tart előadást a táncról, az Irodalom és képzőművészet karöltve elnevezésű rendezvénysorozat vendégei Kiss Ottó és Baji Miklós Zoltán lesznek, a Kortárs magyar írók sorozat keretében pedig Bartis Attila mutatkozik be.

 

A képzőművészeti rendezvények sorában az érdeklődők megtekinthetik számos festő, így Szereday Ilona, Fábián Irén, Gombos Ildikó, Molnár Antal, valamint Gruber Béla kiállítását. Emellett megnyílik a látássérült és más fogyatékkal élő művészekből álló Kézzelfogható Alapítvány tárlata, a Fotópoézis című csoportos kiállítás, valamint Blahut Károly A pillanat varázsa című vászonfotó tárlata. Március 14-én lesz a Csak tiszta forrásból elnevezésű fotópályázat díjkiosztó ünnepséggel egybekötött kiállításmegnyitója.

 

A Tavaszi Fesztivál idején, március 24-25-én rendezik meg a Kisnemesi Otthonok 15. Országos Találkozóját is Műemléksorok nyomában címmel.
A fesztivált április 4-én a Junior Prima díjas, békéscsabai származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Tóth Péter zongoraművész koncertje zárja.
A programokról részletes tájékoztató a www.csabagyongye.com oldalon található.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása