A trubadúr premierjével és a Primavera '16 fesztivállal nyitja a tavaszt az Opera

A trubadúr budapesti bemutatójával, majd a Primavera '16 fesztivállal nyitja a tavaszi szezont a Magyar Állami Operaház.

    SzaboMate KostyinAron PopityTimea

 

Galgóczy Judit rendezése az Erkel Színházban debütál pénteken, majd a vidéki kőszínházak Primavera '16 fesztiváljának is az Erkel ad otthont április 5. és 10. között - hangzott el a programokat beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
    

A Primavera '16 fesztiválon öt vidéki nagyszínház és a Kolozsvári Magyar Opera egy-egy produkcióját láthatja a színház közönsége.
    

Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója úgy fogalmazott: a fesztivállal minden évben szeretnék megmutatni a fővárosi közönségnek, hogy nem csak Budapesten van operajátszás; mint mondta, "erős és izgalmas merítést" szeretnének bemutatni.
    

Az idei felhozatalban találni klasszikust, képviselteti magát a verizmus, a romantika és a kortárs magyar opera is - sorolta Anger Ferenc a Primavera '16 fesztivál több mint 200 évet felölelő gazdag kínálatát.


A trubadur

    

A Szegedi Nemzeti Színház A varázsfuvolát hozza el Alföldi Róbert rendezésében; a produkció bemutatója tavaly nyáron volt a budapesti Thália Színházban az Armel Operafesztivál keretében, amelyen többek között megkapta a legjobb produkciónak járó díjat is. A Győri Nemzeti Színház Kodály Háry Jánosát mutatja be Kerényi Miklós rendezésében, Fejszés Attilával a címszerepben.
    

A Kolozsvári Magyar Opera Saint-Saens Sámson és Delila című operájával szerepel Budapesten. Az előadás azért is kiemelkedő esemény, mert a budapesti Operaház 1972 óta nem mutatta be a darabot, műsoron pedig éppen 25 évvel ezelőtt szerepelt, akkor ugyancsak a kolozsvári társulat vendégjátékában. A mostani előadás Korcsmáros György színrevitele, amely aktualitásokra, köztük a migránsválságra is reflektál.
    

A Miskolci Nemzeti Színház a Toscát mutatja be, melynek címszerepét a nemzetközi hírű magyar énekesnő, Vizin Viktória énekli, partnere Hector Lopez Mendoza mexikói tenor lesz, Scarpiaként pedig Cseh Antal debütál Budapesten. Az előadást a rendező, Kesselyák Gergely, az Operaház nemrég megbízott első karmestere dirigálja.
    

A Debreceni Csokonai Színház társulata Verdi Traviata című örökzöldjével készül. Nadine Duffaut francia rendezőnő a debreceni előadást a 2012-es avignoni rendezése alapján készítette. A két főszerepet Kolonits Klára és Boncsér Gergely alakítja.

 


VagyonIstvan GulyasDenes AngerFerenc

Vagyon István, Gulyás Dénes, Anger Ferenc

    

A Pécsi Nemzeti Színház két egyfelvonásost ad elő, Mascagni jól ismert Parasztbecsülete után az Egy pohár víz című darabot mutatják be: Háy János librettójára Faragó Béla komponált új, egyszerre humoros és tragikus operát, melynek története napjainkban zajlik a vidéki Magyarországon. A rendezést Nagy Viktor jegyzi.
    

Március 18-án Kálmándy Mihály, Létay Kiss Gabriella, Kamen Chanev és a frissen Kossuth-díjjal kitüntetett Komlósi Ildikó főszereplésével kerül színre Verdi A trubadúr című operája az Erkel Színházban. Galgóczy Judit színrevitele a Miskolci Operafesztiválon mutatkozott be a múlt nyáron a Magyar Állami Operaház produkciójaként. Az öt előadásos sorozatot Medveczky Ádám vezényli.
    

Galgóczy Judit rendező elmondta: A trubadúr olyan, mint egy igazi Shakespeare-dráma, senki nem marad életben vagy aki mégis, az mindenét elveszíti. Verdi azért fantasztikus, mert nem teszi fel a kérdést, hogy ki a hibás - tette hozzá.
    

A Primavera '16 fesztivált az Operaház szokásos húsvéti programjai előzik meg. A tavaszi ünnepekkor ismét műsorra kerül Bach János passiója: a monumentális mű Eperjes Károly által stilizált változatát Strausz Kálmán vezényli két alkalommal. Juraj Valcuha lesz a dirigense a Parsifalnak, amelyben két világsztár áll színpadra az idei előadásokon: Amfortas szerepében Gerd Grochowski, Kundryként pedig Evelyn Herlitzius. Az egy estén játszott Parasztbecsület és Bajazzók előadás hatszor kerül színre vezető hazai művészekkel - a sorozatban Alexandru Agache, Fekete Attila, Lukács Gyöngyi és Rost Andrea énekel.

 

 

süti beállítások módosítása