Velence megmentésére szólított fel Plácido Domingo

Velence megmentésére szólította fel a világközösséget Plácido Domingo spanyol tenor, aki az Europa Nostra nemzetközi örökségvédelmi szervezet elnökeként szerdán videoüzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a velencei lagúnát az eltűnés veszélye fenyegeti.

    placido domingo

 

A várost nemcsak a klímaváltozás, hanem a turisták hatalmas száma is fenyegeti. "Tudjuk, hogy a tengerszint még ebben az évszázadban emelkedni fog, de a turisták áradata Velencébe már most folyamatosan nő" - hangoztatta Domingo. 
    

A számtalan óceánjáró, amely a Szent Márk térre érkezik további veszélyt jelent. Akkora hullámokat keltenek, hogy veszélyeztetik a lagúnát, amelyet elnyelhet a tenger - figyelmeztetett Domingo.
    

Az Europa Nostra szerdán tette közzé annak a hét európai örökségvédelmi helyszínnek a nevét, amelyet szakértői a legveszélyeztetettebb örökségvédelmi helynek neveztek meg 2016-ban. A szervezet a legnagyobb veszélynek kitett Velence mellett spanyol, görög, francia, finn, észt, török és örmény műemlékeket nevezett meg listáján.
    

Az európai kulturális örökség ezen ékköveit súlyos veszély fenyegeti, egyeseket a forrás- és a szakértelem hiánya, másokat a nemtörődömség és a nem megfelelő tervezés miatt. Ezért azonnal lépéseket kell tenni - olvasható az örökségvédelmi szervezet honlapján (eurpanostra.org) 
    

Az örökségvédelmi szervezet szakértői csoportokat küld a veszélyeztetett helyszínekre, és az év végégig megvalósítható akciótervet készítenek megmentésükre.
    

Az 1963-ban megalakult Europa Nostra (Mi Európánk) örökségvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó non-profit civil szervezet célja az Európai kontinens kulturális emlékeinek, kulturális sokszínűségnek megőrzése. Az Europa Nostra szoros kapcsolatot épített ki az Európa Tanács az UNESCO és az Európai Unió szerveivel.

süti beállítások módosítása