Ők a MOST FESZT 2016 díjazottjai

A 2016. március 17. és 20. között zajló MOST FESZT 2016 4 napja alatt 4 monodráma és 4 stúdiószínházi előadást láthatott a fesztiválközönség.

A monodrámákat (a fesztiválszereplés sorrendjében) Klem Viktor (A nagybőgő – A JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház és a FÜGE előadása), Prohászka Fanni e. h. (Alszanak a halak? – A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása), Tenki Réka (Egyasszony – Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre) és Csernik Árpád (Van valami bejelentenivalója? – A Szabadkai Népszínház és a Vajdasági Drámaművészek Egyesületének koprodukciója) játszották. A stúdiószínházi előadások sorát a Macska a forró bádogtetőn című előadás (a kecskeméti Katona József Színház előadása) nyitotta, majd a Tesztoszteron (a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása) című vígjáték következett, a fesztivál harmadik és negyedig napján pedig a Sóvirágavagy a létezés eufóriája (a Tünet Együttes előadása) és a Hazatérés (a Budaörsi Latinovits Színház előadása) című produkciókat láthatta a közönség.

 

A MOST FESZT 2016 kiegészítő programjaként a Mojo WorKings (Honfi Imre Olivér - Horváth János - Szabó Tamás trió) koncertje került megrendezésre és egy kiállítást nyitottak meg Színészkatonák, fogolyprimadonnák: Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban címmel (az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezésében) a Jászai Mari Színház, Népház kiállítóterében. A fesztivál az idei évben gasztro programmal is bővült, MOST Kóstoló néven helyi bor, kézműves sajt és füstölt csemege különlegességekből kóstolhatott a fesztivál közönsége.

 

Az első év hagyományait folytatva, közvetlenül az előadások után közönségtalálkozókra került sor, melyek keretében az alkotók és a nézők kötetlen formában találkozhattak egymással. A közönségtalálkozókat a Jászai Mari Színház, Népház színművészei vezették.

 

A fesztivál zárónapján Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház, Népház igazgatója elmondta: „A 2015-ben első alkalommal megrendezett MOST FESZT-et, mint valószínűleg valamennyi hasonló, elsőéves fesztivált az útkeresés érzése jellemezte. Természetesen tudtuk, mit akarunk, volt rengeteg ötletünk, amit ki szerettünk volna próbálni, de egyáltalán nem volt biztos a siker. Kérdéses volt, hogy a fesztivál szellemisége találkozik-e a nézők ízlésével, a sokszor ismeretlen darabok, szerzők, egyáltalán a monodráma műfaja és a stúdiószínházi forma, főleg egy fesztivál keretein belül elég erős hívó szót jelentenek-e. A tavalyi fesztivál tapasztalatai egyértelműen pozitívak voltak. Semmi értelme nem lett volna hozzá látni a MOST FESZT 2016 szervezéséhez, ha azt a szakmai- és közönségsikert, amit tavaly elértünk, amit a tavalyi program eredményezett, nem tudtuk volna magunkénak. Az idei fesztiválra az előadások maguk jelentkeztek, több mint 40 előadás közül választottuk ki azt a négy-négy monodrámát és stúdiószínházi produkciót, mely végül bekerült a fesztiválprogramba. A nézők érdeklődése a tavalyi évhez képest idén összehasonlíthatatlanul nagyobb volt. Voltak olyan előadások, melyekre már hetekkel a fesztivál előtt elfogytak a jegyek, a látogatottságunk pedig 100 százalék fölött zárt, ami figyelembe véve adottságainkat, egy ilyen típusú seregszemle esetén véleményem szerint komoly siker.

 

A számok bármennyire fontosak is, önmagukban csak statisztikai adatok. A fesztiválon látott előadások kapcsán nehéz elfogódottság nélkül beszélni, és látva, érezve a közönség reakcióit, befogadó készségét, kíváncsiságát, talán valamennyi néző nevében mondhatom, egészen kivételes, szívbemarkoló pillanatoknak lehettünk részesei. A személyes emberi drámák olyan megrendítő, ugyanakkor valamilyen formában mindannyiunkat jellemző, de legalább is megérintő formáit láthattuk, melyek részesévé válni a színház létezésének talán legnagyszerűbb adománya. Ugyanakkor fantasztikus volt látni, hogyan oldható fel a legtragikusabb pillanat is a humor segítségével, hogyan nevetünk egy-egy előadáson a játszó(k) személyisége, a zseniális szöveg vagy éppen a színész és a nézők közötti cinkos összekacsintások miatt. Nagyon örülök annak, hogy ezeket az előadásokat láthatták a nézők itt Tatabányán, a MOST FESZT-en, hogy ezeknek a színészszemélyiségeknek és ezeknek a különös előadásoknak megmutatkozási lehetőséget adhattunk egy ilyen fesztivál keretén belül, és hogy négy napon keresztül a Jászai Mari Színház közönsége, a város és talán egy kicsit a szakma is ezekre a művészekre, alkotókra és alkotásokra figyelt!”

 

A MOST FESZT alapításakor meghatározott elveknek megfelelően a meghívott előadások szakmai zsűri előtt is megmérettették magukat. A MOST FESZT 2016 zsűrije a következő tagokból állt: Pregitzer Fruzsina (a Magyar Művészeti Akadémia delegáltja), Stuber Andrea (a Színházi Kritikusok Céhének delegáltja), Szőcs Artur (a Magyar Színházi Társaság delegáltja) és Szűcs Gábor (a Magyar Teátrumi Társaság delegáltja).

 

A MOST FESZT 2016 résztvevői között a zsűri 4 díjat osztott szét. Díjat kapott a legjobb monodráma előadás, a legjobb stúdiószínházi előadás, különdíjat kapott a legjobb alakítás, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) különdíjat ajánlott fel a legjobbnak ítélt produkció számára.

 

mostfeszt

 

A MOST FESZT 2016 díjazottjai:

 

Legjobb monodráma előadás

Patrick Süskind

A nagybőgő

monodráma

Játssza és rendezte: Klem Viktor

A JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház és a FÜGE előadása

 

Legjobb stúdiószínházi előadás

Sóvirág avagy a létezés eufóriája

tánc, színház, együttlét

Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva

Rendező: Szabó Réka

A Tünet Együttes előadása

 

Legjobb alakítás különdíja

Tenki Réka

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony c. monodrámájában nyújtott alakításáért

Rendező: Paczolay Béla

Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre

 

Az MMA különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért

Jens Raschke

Alszanak a halak?

monodráma

Játssza: Prohászka Fanni e. h.

Rendező: Szilágyi Bálint

A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

 

 

süti beállítások módosítása