José Cura vezényli az Otello koncertszerű előadását Győrben

José Cura argentin operaénekes, karmester és zeneszerző vezényli Verdi Otello című operájának koncertszerű előadását a győri Audi Arénában április 23-án William Shakespeare halálának 400. évfordulóján, a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

José Cura nemcsak karmesterként, hanem az előadás rendezőjeként és a színpadi látványkép megalkotójaként érkezik ismét a megyeszékhelyre - mondta Fűke Géza, a zenekar igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: Giuseppe Verdi négyfelvonásos operáját olasz nyelven, de magyar feliratozással élvezheti a közönség.


A címadó főhős, Otello szerepében Christian Juslin finn tenor énekel majd, Desdemonát a francia szoprán, Gabrielle Philiponet alakítja, míg Jago figuráját a fiatal olasz bariton, Piero Terranova formálja meg. További szerepekben jól ismert hazai énekesek, a fiatal mezzoszoprán Kálnay Zsófia, Boncsér Gergely tenor és Bakonyi Marcell győri basszbariton tűnnek fel a színpadon.

 

cura

Fotó: bravocura.com


Fűke Géza arról is beszélt, hogy az előadás magas színvonalát kiváló színházi hang-és fénytechnika segítségével élvezheti az arénába beférő mintegy 4500 ember.


José Cura legutóbb tavaly május 3-án lépett fel a megyeszékhelyen, s a mostani darab előkészületei már azóta tartanak, mert az előadás meglehetősen nagy csapatot mozgat meg. A Győri Filharmonikus Zenekar mellett a Nemzeti Énekkar, egy húsztagú győri gyermekekből álló kórus és külsős zenészek is közreműködnek majd - mondta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy az argentin művész tíz nappal az előadás előtt fog Magyarországra érkezni. A fővárosban először az előadás énekeseivel és a kórusokkal fog próbálni, Győrben pedig egy hetet tölt majd az előkészületekkel.


Verdi Otellóját először a milánói Scalában játszották 1887. február 5-én. A budapesti operaházban még ugyanabban az évben, december 8-án bemutatták.


A Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű, győri születésű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. 1968-ban koncertzenekarrá alakult az együttes. Felléptek Európa szinte valamennyi országában, valamint Marokkóban, Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása