"Igyekszem mindent viccesen felfogni" - Villáminterjú Ábel Anitával

Március 22-én Anyád kínja címmel tartott zenés vacsoraszínházi bemutatót az Orfeum, a pesti mulató. A szereplők, Dobó Kata, Botos Éva, Ábel Anita és Györgyi Anna tabuk nélkül mesélnek a csodálatos anyaság kevésbé varázslatos élményeiről.

Az Anyád kínja minden hónapban látható lesz a közkedvelt szórakozóhelyen. A következő előadásra április 8-án kerül sor.

A darabot Tallós Rita rendezi, a koreográfus Szabó Anikó, a dalszövegeket Lombos Márton írja. A produkció kapcsán ez alkalommal Ábel Anitát kérdeztük.

 

Ajánló a produkció elé:

 

Tavaly még lecsúszott két Bacardi Breezer, idén már két számmal nagyobb a blézer.
Korábban hajnalig nyúltak az óriás bulik, manapság óriás méretűek a bugyik.
Tűsarkú helyett könnyű topogó, szexi férfiak helyett egy pelenkás totyogó.
Partyktól volt hangos nemrég minden szombat. „Hol a cumi?” – mostanában ez gyakori mondat.
Felborult hormonháztartás – magasztos érzés –, ez már az anyaság, nincs itt semmi kérdés.

További információk az előadásról az orfeum.hu oldalon találhatók.

 

Anyad kinja

 

Villáminterjú:

 

Emlékszel arra, miként gondoltál az anyaságra mielőtt gyermeked született?

 

Nem gondolkodtam erről előtte, amikor kiderült, hogy babát várok, ez egy természetes állapot volt számomra. Nem voltak elveim, vagy bizonyos sablonok, amelyek alapján nevelni akartam őt, csak megéltem a pillanatot.

 

Mennyiben változtál azóta, hogy anya lettél?

 

Úgy érzem sokkal felelősségteljesebb lettem, és már nem én vagyok az első az életemben. Sokat leadtam az önzőségemből és mindent aszerint teszek, és úgy hozom a döntéseim, hogy az elsősorban neki legyen jó.

 

Hogy lehet megfogalmazni, mi az, amire az anyaság tanított?

 

Sokkal felelősségteljesebben viselkedem, nem mindegy, mit mondok, mit teszek, hogyan kezelek bizonyos helyzeteket, hiszen továbbviszi azt a mintát, amelyet tőlem kap, vagy tőlem lát.

 

Mi okozott nehézséget, mivel kellett a leginkább megküzdened anyaként?

 

Igyekszem mindent viccesen felfogni, még akár a nehéz helyzeteket is. Bár az kétségtelen, hogy az életritmusomon változatott az ő érkezése, egyfajta rendszerességet hozott az életünkbe. Odafigyelek, hogyan tudom összhangba hozni a hivatásom az anyasággal, hogy jelen legyek az ő életében a lehető legtöbbet, még ha ez olykor nehéz is megoldani. Nem szeretném, ha egy másodpercig is érezné a hátrányát annak, hogy az anyjának mi a foglalkozása.

 

Mi támogatott abban, hogy anyaként újraértékeld az életed és önmagad?

 

Ugyanaz vagyok, aki a szülés előtt voltam. Hacsak, ahogy idővel, a kor előre haladtával egyébként is változik az ember. Már nem engedem, hogy bizonyos szituációk felemésszenek, egyszerűen nem foglalkozom velük. Érzelmileg viszont több lettem az anyaságnak köszönhetően.

 

Mit szóltál az ötlethez, hogy olyan előadás szülessen, amely az anyaság témakörét járja körül? Mi volt az első gondolat, ami az eszedbe jutott?

 

Örülök, hogy másoknak segíthetünk olyan erőteljes gondolatok kimondásával, amelyek többnyire maximum csak átsuhannak az anyák fején, és akkor is gyorsan elhessegetik ezket, mert néha nagyon nehéz ezekkel szembenézni.

 

Hogy tapasztaltad, mi az, ami tabutéma az anyasággal kapcsolatban? És mi az, amiről ebben a produkcióban kendőzetlenül tudtok/fogtok beszélni?

 

Az amplitúdót, azt az érzelmi dömpinget, amelyet megél az ember, sokszor nagyon nehéz kezelni. Miközben nagyon szereted, ugyanabban a másodpercben viszont nagyon fel tud valamivel bosszantani. Mégsem tudsz igazán haragudni, hiszen ő is belőled van.

 

Hogy találtatok egymásra Ritával, Évával, Annával, Katával, Anitával? Mit derítettetek ki egymásról és magatokról a közös munka során?

 

Rita kért fel a feladatra, színésznőként dolgoztunk már együtt, de rendezőként ez az első közös munkánk. Katával már ugyancsak játszottunk egy produkcióban, Évivel és Nusival viszont ez az első alkalom, hogy ugyanabban a darabban szerepelünk. Nagyon tisztelem őket, olyan színésznőknek tartom mindkettejüket, akiktől sokat tanulhatok. Rita nagyon jól találta ki a karaktereket és azt a módszert, ahogyan bánik velünk. Nagyon jó műhelymunka zajlott.

 

Készítette: Kiss Zsuzsanna

 

 

süti beállítások módosítása