Jelinek-drámával folytatódik a felolvasószínház Kolozsváron

Ebben az évadban is folytatódik a felolvasószínházi sorozat a kolozsvári színházban.

Kövesdy István rendezésében ezúttal egy kortárs drámát, a Nobel-díjas osztrák író, Elfriede Jelinek Pihenő, avagy mind ezt csinálják című művét láthatja a közönség április 7-én, csütörtökön este 8 órától a Stúdióban.

 

en vagyok te foto biro istvan 0464

 

Elfriede Jelinek 1946. október 20-án született az ausztriai Mürzzuschlag városában. Gyermekkorában balettozott, majd anyja akaratából hatévesen zenét kezdett tanulni. A bécsi konzervatóriumban orgonista diplomát szerzett, zeneszerzést is tanult. Közben színházi és művészettörténeti tanulmányokat is folytatott. Legismertebb regényéből, A zongoratanárnőből 2001-ben Michael Haneke rendezett nagy sikerű filmet, mely elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját, valamint a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját.

 

„Képzeljünk el több harangjátékot, mögöttük verővel álló embereket. Egy automata Amadinda együttest, mondjuk. Mindenkit az ütőhangszere mozgat, nem ő kelti a hangot, hanem őt kelti a hang. A hangok nélkül mozdulatlan, értelmetlen és indokolatlan lenne egész létezése. De a hangok szólnak! Ő pedig szólaltatni látszik őket. Pedig pont fordítva van, őt ütik életre a szavak. No hát ilyen ütős zeneszekció Jelineknél a mai kommersz médianyelv; a pornómagazinoké, a tévéműsoroké stb. Ilyen hangsorok a nyelvi klisék. Miattuk szólnak egyáltalán a szereplők. Beszédük szünet nélküli, és szünet nélkül a baszást járja körül, időnként azt mondják, hogy sose baszunk, időnként azt, hogy most baszunk, időnként azt, hogy mikor fogunk már baszni. Ez természetesen természetellenes” – írja Halasi Zoltán, a dráma fordítója a mű előszavában.

 

A drámát felolvassák: Varga Csilla, Orbán Attila, Sigmond Rita, Buzási András, Váta Lóránd, Szűcs Ervin, Árus Péter, Laczó Júlia, Kántor Melinda, Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Árus Péter, Viola Gábor, Szűcs Ervin, Vindis Andrea. Az előadásra 5 lejes egységáron lehet jegyet vásárolni a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, és előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

 

süti beállítások módosítása