Teátrumi Társaság az igazgatóválasztásokról: "Kritikánk a fenntartói gyakorlatnak szól"

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége fontosnak tarja, hogy szakmai szervezetek kifejezzék véleményüket a nyíregyházi és a dunaújvárosi színház vezetőinek leváltásával illetve megbízásával kapcsolatban. Közlemény.

 

A Magyar Teátrumi Társaság közleménye:

 

Tiszteletben tartjuk a színházakat fenntartó önkormányzatok jogait és felelősségét a színházak igazgatóinak megbízása illetve felmentése kapcsán. Az előadó-művészeti törvénynek azt a passzusát is jól ismerjük, miszerint a szakmai bíráló bizottság a vezetőválasztás során "csak" javaslatot tesz a fenntartó számára, s a döntés joga – a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve – a fenntartót illeti. Azzal is tisztában vagyunk, hogy egy színházvezetőről "menet közben" is kiderülhet, hogy esetleg nem képes úgy vezetni a színházát vagy a társulatát, ahogyan a fenntartó ez vizionálta a pályáztatás során.

 

A felelős döntés alaposságát és szakmaiságát viszont mindenképp megkérdőjelezi, ha egy igazgatót röviddel kinevezése után indoklás nélkül menesztenek, vagy a kinevezés során teljesen figyelmen kívül hagyják annak a szakmai bizottságnak a véleményét mely bizottságban a város, a színház, a minisztérium és a színházi szakma képviselete is biztosított.

 

nyiregyhaza

Fotó: nyiregyhaza.varosom.hu

 

Nehezen szabadulunk tehát a gondolattól, hogy a nyíregyházi és a dunaújvárosi esetben - Schlanger András felmentése illetve dr. Borsós Beáta ellenében Őze Áron kinevezése esetében - a színházszakmai megfontolások kevésbé estek latba, mint az önkormányzat egyéb, általunk és a szakmai közvélemény kevéssé ismert szempontjai.

 

A két eset ismét és már sokadszorra felveti annak a kérdését, hogy vajon nem kellene-e átgondolni az önkormányzati színházak vezetőinek kinevezési módszerét és formáját. Nem sok értelme van szakmai bírálóbizottságokat működtetni, utaztatni, tőlük szakmai javaslatokat kérni, ha a gyakorlat során ennek esetenként semmilyen hatása nincsen.

 

A Magyar Teátrumi Társaság természetesen együttműködik az új színházvezetőkkel, és minden támogatást megad számukra. Kritikánk nem az említett személyeknek, hanem az inkriminált fenntartói gyakorlatnak szól.

 

A kérdést a Magyar Teátrumi Társaság soron következő, esztergomi közgyűlésén napirendre tűzi.

 

süti beállítások módosítása