40 milliós plusztámogatáshoz jut a pécsi színház

Negyven millió forintos soron kívüli állami támogatásban részesül a Pécsi Nemzeti Színház - jelentette be Hoppál Péter pénteken Pécsett.

 

A kultúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az összeg egy 30 millió forintos támogatás-kiegészítésből és egy 10 millió forintos - a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből származó - összegből áll, amelyet a teátrum a május 29. és június 5. között tartandó Pécsi Családi Színházi Fesztivál lebonyolítására használhat fel.

 

pecs

Fotó: pecs.varosom.hu


Hoppál Péter felidézte, hogy 2014-ben a pécsi teátrum állami támogatása a 400 millió forintot sem érte el, ez az összeg tavaly 439 millió forintra emelkedett, idén pedig 457 millió forintot kap a Pécsi Nemzeti Színház a költségvetésből. Ehhez az összeghez járul hozzá a mostani 40 milliós soron kívüli támogatás, amellyel a PNSZ állami támogatása megközelíti a másik négy vidéki nemzeti színházét.


Hoppál Péter elmondta, hogy a PNSZ tagozataként működő Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett támogatása 2017-ben a győri tánctársulattal megegyező, egyenként 50 millió forintos kerettel fog gyarapodni, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a jövő évi költségvetési javaslatot.


Az államtitkár arról is beszélt, hogy a vidéki kulturális fesztiválok támogatásának megduplázását tervezi a kormány jövőre. Erre a célra idén 250 millió forint áll rendelkezésre. Emellett a Nemzeti Kulturális Alapból meghívásos pályázat útján további 200 millió forinthoz juthatnak a vidéki és határon túli fesztiválok 2016-ban, a miskolci BartókPlusz Operafesztivál 345 millió forintos támogatásban részesül az idei Bartók-évben, "így összességében mintegy 800 millió forinttal több állami pénz jut ebben az évben a vidéki fesztiválokra" - fogalmazott az államtitkár.


Hozzátette, hogy a kormány tervei szerint 2017-ben az idei 100 millióról 200 millió forintra emelik a kulturális alapellátás külön költségvetési soron lévő támogatási összegét is.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása