Mégis a bukaresti opera művészeti vezetője marad Johan Kobborg dán balettművész

Folytatja munkáját a Bukaresti Nemzeti Operánál Johan Kobborg dán balettművész és koreográfus, aki korábban távozni kényszerült az intézmény művészeti igazgatói tisztségéből.

 

A döntést szerdán Vlad Alexandrescu román kulturális miniszter jelentette be egy közösségi oldalon. Kobborg is megerősítette, hogy a bukaresti dalszínháznál marad. A miniszter visszahelyezte három hónapra ideiglenes főigazgatónak George Calint, akit április elején ő maga váltott le.


Az április eleji vezetőségváltás után éles konfliktus tört ki az intézmény balettkarához tartozó külföldi művészek és az opera román művészei között, miután a miniszter Tiberiu Soare karmestert nevezte ki főigazgatónak. Soare a kinevezése után azonnal leváltotta Kobborgot arra hivatkozva, hogy a művészeti igazgatói tisztség nem létezett az intézmény szerkezeti felépítésében, így Kobborg törvénytelenül töltötte be.

 

Johan Kobborg


A konfliktus nyomán a dán koreográfus élettársa, a szintén világhírű Alina Cojocaru román balettművész is kilátásba helyezte, hogy megszakítja együttműködését a bukaresti operával. Alexandrescu tájékoztatása szerint a mostani megállapodás alapján Cojocaru továbbra is fellép a bukaresti operában.


A miniszter reformokat is kilátásba helyezett, és közölte, hogy három hónap múlva nemzetközi elismertségnek örvendő menedzsert fog kinevezni az intézmény élére.


A román kulturális sajtó kedvezően fogadta a dán művész újításait, egyik fő érdemének számos fiatal külföldi táncos leszerződtetését tekintették.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása