Rendhagyó anyák napi előadás a Griff Bábszínházban

Anyák napja alkalmából rendhagyó előadást tűzött műsorra Anyajegy címmel a Griff Bábszínház.

A tizenhat éven felülieknek ajánlott, az élet legfontosabb kérdéseiről - születésről, halálról, anyaságról, gyermekvállalásról - szóló bábjátékot április 29-én mutatják be Zalaegerszegen.


Az előadáson válogatás hangzik el Szabó T. Anna írásaiból: a vers-, és esszéidézeteket, riportokból, interjúkból származó részleteket a szituációkra improvizáló szövegekkel egészítik ki - mondta el az MTI-nek Valentyik Anna, aki egy személyben rendezője és előadója a produkciónak.

 

anyajegy griff


A bábjátéknak eredetileg a Ha anya lennék címet adta, de a próbák során arra jutott, hogy az Anyajegy jobban tükrözi a mondanivalót. Bábos eszközökkel fejezi ki, hogy az édesanyának - miközben arra vágyik, hogy gyermeke legyen - milyen félelmekkel kell szembenéznie, hogyan lehet és kell felelősséget vállalni egy másik emberért.


A képzeletbeli játékhoz fehér, nemtelen, mimikátlan bábot választottak. A születendő gyermeket bunraku báb jeleníti meg, a három embert igénylő bábut Valentyik Anna egyedül mozgatja. A bábelőadáson látható lesz tárgyanimáció is: a történet egy fehér és egy kék kislámpa szerelmével kezdődik el. A díszlet központi eleme egy ágy, amelynek más-más jelentése van, ha mozgatja, szétszedi vagy elpakolja - magyarázta Valentyik Anna.


Az Anyajegy egy nagyon szép előadás a gyermekvárásról, az aggodalmakról, a félelmekről - fogalmazott Szűcs István bábszínház-igazgató. A darabválasztás indoklásaként elmondta: a bábszínház nem "életkori sajátosság", eszközvilágával ugyanúgy szólhat a felnőttekhez, mint a gyerekekhez. A Griff Bábszínház ezért arra törekszik, hogy valamennyi korosztályt megszólítsa - fűzte hozzá.


Beszámolt arról is, hogy a Griffben rövidesen elkezdődik az Aprók színháza. A kicsiknek szóló "baba-színházi projektet" és a felnőtteknek ajánlott anyák napi előadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítják meg Zalaegerszegen.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása