A világ színházainak színe-java vendégeskedett az idei MITEM-en

Vasárnap este az Akropolisz című lengyel előadással befejeződött a III. MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója. Április 11. és 24. között 13 ország 22 előadása került színre a Nemzeti négy színpadán.

 

A Nemzeti Színház közleménye:

 

A MITEM-en idén Spanyolország, Svájc, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Oroszország, Kína, Dél-Korea, Grúzia és Románia előadásai kerültek színpadra, magyar nyelvű előadásokkal kiegészülve.


A produkciókat összesen 7534 néző látta, a MITEM előadásainak átlagos látogatottsága 95 %-os volt. A Nagyszínpadon 10 előadást 5303 néző, a Gobbi Hilda Színpadon 10 előadást 1356 néző, a Kaszás Attila Teremben 4 előadást 375 néző látott. A negyedik helyszínen, a MITEM nyitónapján, a Hajóorrban mintegy 500-an látták az olasz utcaszínházi produkciót, az Angyalok a város felett-et.


A közönségtalálkozókon, a szakmai konferenciákon, a kísérőprogramokon több százan vettek részt, internetes felületeinket a találkozó ideje alatt csaknem 60 ezren látogatták meg. A Nemzeti Színház összesen 501 vendéget (színészeket, alkotókat és háttérszemélyzetet) fogadott a találkozó során.

 

M3 14n Akropolis eorifoto 2283

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Az idei MITEM mottójának - Kortársaink, a klasszikusok - megfelelően archaikus előadások, klasszikus és kortárs darabok váltották egymást a Nemzeti Színház négy színpadán. Dél-Koreából autentikus sámánszertartás, Olaszországból utcaszínházi produkció, Kínából szecsuáni opera érkezett hazánkba.

 

Itt volt Európa egyik meghatározó rendezője, Thomas Ostermeier Csehov Sirályával, főszerepben a Molière-díjas Valérie Drévillel, nagy sikert aratott a Poliplanity független görög társulat Iliásza, a legnagyobb elismerést a nézőktől Silviu Purcarete Gulliver utazásai című darabja, az Alekszandrinszkij Színház Hollója, David Doiasvili Éjjeli menedékhelye, és a jakut TIIT kapta, utóbbit dübörgő, álló tapssal jutalmazta a közönség. A lengyel színház előtt egy Tadeusz Kantor kiállítással tisztelgett a MITEM. Visszatért a Nemzeti színpadára a francia Valère Novarina, a román Silviu Purcărete és az orosz Viktor Rizsakov egy-egy előadása. A Valérij Fokin által vezetett szentpétervári Alekszandrinszkij Színház Nyikolaj Roscsin Goldoni-rendezésével érkezett a MITEM-re, a tavaly megkötött hároméves együttműködésnek köszönhetően.


A Nemzeti Színház produkciói közül a Don Quijote, a 6, a Szeszélyes nyár, a Psyché és a Galilei élete szerepelt a MITEM programjában, mindegyik nagy sikerrel. A fesztivál két hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutattuk be az előadásokat. Immár a 2017-es MITEM-et szervezi a Nemzeti Színház, melyre szintén 200 millió forintot ítélt meg a kormány az EMMI kulturális államtitkárságának javaslata alapján.


A Nemzeti Színházban a MITEM után sem áll meg az élet: május 13-án mutatjuk be a Cyranót David Doiasvili rendezésében, Fehér Tibor főszereplésével. Júniusban a POSZT-on versenyez a Don Quijote és a POSZT OFF programjában mutatkozik be Farkas Dénes Hazát és szerelmet keresek című önálló estje, valamint a Psyché. Júniusban az Isten ostora utazik Kazany-ba, a Marosvásárhely melletti Mikházán működő Csűrszínházban látható a Vitéz lélek és a Psyché, majd a nyár folyamán Kapolcson és az Ördögkatlan fesztiválon is találkozhat a közönség a Nemzeti Színház előadásaival.

 

süti beállítások módosítása