"Valójában a felnőtté válásról szól" - Fehérlófia Sopronban

Megtartották a premierjét a Fehérlófia című zenés, táncos mesejátéknak a Soproni Petőfi Színházban. A gyermekbérletes előadás író-rendezője Szabó Attila, a zeneszerző Szokolay Dongó Balázs.

 

Ajánló a darab elé:

 

A mesehős többnyire a legkisebb fiú, aki a sötétség hatalmai ellen száll harcba. Előbb életét áldozza, vagy rangját, szabadságát veszíti el, hogy utóbb szerelme vagy más segítője révén föltámadjon, vagy rangját, szabadságát, erejét visszanyerje, és győzedelmeskedjék ellenségei felett.

Ebben a mesében Fehérlófia száll szembe a gonosz hatalmával – előbb legyőzi az ellene törő Fanyűvőt, Vasgyúrót és Kőmorzsolót, hogy aztán segítségüket felhasználva megjárja az alsó világot, s megszabadítsa a királylányokat… Aztán a mese nem úgy folytatódik, ahogy szeretnénk: nem a boldog befejezés jön, hanem a barátoknak látszó segítőtársak árulása, s Fehérlófiának új erőre és új tapasztalásra lesz szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa a világ rendjét…

 

 Feherlofia 01

Fotó: Torma Sándor

 

Alkotók az előadásról:

 

A rendező gondolatai szerint a Fehérlófia egyszerre szól az anya-gyermek kapcsolatról, az elengedésről, a beavatásról, a felnőtté válásról, a hős lelkéről, a szerelemről, a barátságról, az árulásról, az önfeláldozásról. Mindezt pedig az egyik legismertebb mítoszunk, tündérmesénk segítségével mutatják be.


- A Fehérlófia nem csak azért izgalmas történet, mert három dimenziót (ég, föld, másvilág) összeköt, s tele van csodákkal, hanem amiatt is, mert betekinthetünk a magyar nép hiedelemvilágába, ősi rítusaiba. Akár szimbólumait, jelentéshordozásukat nézzük, így beavatástörténet is ez. Mindemellett a Fehérlófia valójában a felnőtté válásról, annak nehézségeiről, próbáiról szól. A csodás születéstől végigkísérhetjük a hős személyiségének alakulását, változásait, fejlődését, elszakadását az anyjától. Az is érdekes, hogy nem találunk más olyan mesét, ahol a központi férfi szereplőnek nincs saját neve, hanem az anyjáról nevezték el. Igazi tündérmesét szeretnénk adni a közönségnek, zenével, táncokkal - hangsúlyozta a rendező.

 

 Feherlofia 02

Fotó: Torma Sándor


A zeneszerző népi ihletésű muzsikát és dalokat választott az előadáshoz. A koreográfus Sipos Ferenc, aki a Soproni Pendelyes Gyermek Néptáncegyüttes vezetője. A csapat tagjai szerepelnek a produkcióban. A mesében Fehérló szerepében a Jászai-, Aase- és Déryné-díjas Horváth Zsuzsa látható, Fehérlófiát pedig Ács Tamás alakítja. Az előadás zenei vezetője Fajkusz Attila. A zenészek: Lampert Tünde, Palotai Katalin, Kőhalmy Ádám, Szőke Gergely. A díszlet és a jelmez Fekete Dóra munkája.

 

Pataki András igazgató a premier után a kulisszák mögött köszöntötte a mesejáték stábját. A direktor kiemelte, hogy értékes, színvonalas produkciót hozott létre a népes csapat, az előadást Sopronon kívül is láthatják majd a nézők, s a tervek szerint a következő évadban is műsoron marad a darab.

 

süti beállítások módosítása