Visszatér Erdélybe a Honvéd Együttes

Május 10-én indul erdélyi turnéjára a Honvéd Férfikar. Interaktív előadásainak állomásai között Székelyudvarhely, Kolozsvár és Nagyvárad szerepel. Őket váltja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Élő Martin Archívum sorozatuk előadásait az eredeti helyszíneken táncolják.

 

A Honvéd Férfikar erdélyi Bartók-turnéjának részleteiről egyezett meg Strausz Kálmán karigazgató és Bodó Levente menedzser a turné erdélyi koordinátorával, Balázs Attila tordaszentlászlói református lelkésszel Nagyváradon.

 

A férfikar az Emberi Erőforrások Minisztériumától 10 millió forint pályázati támogatást nyert el erdélyi és felvidéki, interaktív iskolai énekórák megtartására, valamint hangversenyfelvételek készítésére. A koncertkörút során, május 10-13-a között Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Kolozsvárott és Nagyváradon adnak interaktív hangversenyt a helyi iskolák diákjainak. A 4 állomásos turné programja a Bartók-év program keretében valósul meg.

 

Ferfikar


A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Honvéd Együttes tánckara, váltva énekes kollégáikat május 15-től indulnak erdélyi Élő Martin Archívum turnéjukra. A programsorozat érdekessége, hogy az eredeti adatközlőktől tanult és rögzített táncanyagot az eredeti helyszíneken mutatja be a tánckar és a zenekar.

 

Május 15-én Borospatakán, Gyimes című műsorukat láthatják, pünkösd hétfőn Marosvásárhelyen, majd másnap Kolozsváron Kalotaszeg és Bonchida című műsorukat tekinthetik meg.


Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy kiemelten fontos az értékeket azon a helyszínen bemutatni, ahova annak idején ő is járt gyűjtéseket végezni, s ahol a népi kultúra még mindig szerves része a mindennapoknak.


A turné az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.

 

süti beállítások módosítása