Elindult a Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta

A Pesti Magyar Színház alapötletéből kiindult Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta programban onkológus szakemberek, civil szervezetek és a magyar színházak, színművészek közösen hívják fel a figyelmet az egészségtudatos életvezetés fontosságára.

 

A kezdeményezés célja, hogy a betegségmegelőzésre, a szűrővizsgálatok fontosságára és a mentális rekreációra mint a betegség kockázatait csökkentő megelőzés egyik eszközére figyelmeztessen - emelte ki Sári Edina programvezető a Pesti Magyar Színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.


A kezdeményezéshez kapcsolódva minden év október első vasárnapján az adott évi házigazda színház vezetője Borbély Erika klinikai onkológussal, a Nézőpontváltó program szakmai vezetőjével együtt az aznapi darab előtt röviden beszél a mentális rekreációról és buzdítja a nézőket a rákszűréseken való részvételre. Az előadás után a színészek egy nyilvános esemény keretében, a közönség és a sajtó előtt feltűzik a Nézőpont váltó program összes ráktípust szimbolizáló, levendula színű szalagját, majd aláírnak egy nyilatkozatot, amely jelzi a rákellenes egészségfejlesztés melletti elkötelezettségüket. Az eseményen a kezdeményezéshez csatlakozott színházak közül kisorsolják a következő év házigazdáját.

 

rozsaszin

Fotó: Zsigmond László, pestimagyarszinhaz.hu


A Nézőpontváltó program abban különbözik a megszokott akciónapoktól, hogy a nők mellett a férfiakhoz is szól, a rákbetegségek minden típusa ellen küzd, valamint az üzenetközvetítés csatornájaként a színházat választja - hangsúlyozta Sári Edina. Kiemelte: az akció honlapján egész évben praktikus és hiteles tanácsokat, cikkeket közölnek a rákbetegségekről, megelőzésükről, a betegekkel foglalkozó szervezetekről, de a színház világáról is tájékozódhatnak az olvasók.

 

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója elmondta, hogy a teátrum a magyar színházak közül elsőként állt a mellrák elleni kampány mellé és azóta is aktívan dolgozik abban, hogy lehetőségein belül felhívja a figyelmet a prevenció fontosságára. Emellett kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy ennek a munkának a "stafétáját" más magyarországi színházaknak is továbbadják.


A kezdeményezéshez eddig mintegy 50 színház és játszóhely csatlakozott országszerte, jószolgálati nagykövetként pedig Gáspár Kata színművésznő, Eliza Bliss hegedűművész és Kern András színművész segíti a munkát. Az eseményen kisorsolták a program következő házigazdáját, amely a Szegedi Nemzeti Színház lesz.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása