A civilizátor - Májusi felolvasószínház Komáromban

Májusban is folytatódik a kolozsvári színház felolvasószínházi sorozata. Kövesdy István rendezésében ezúttal Madách Imre A civilizátor című komédiáját láthatják az érdeklődők kedden, május 10-én este 8 órai kezdettel a Stúdióban. 

 

„Harminchat éves, kiábrándult férfi írja az önkényuralom Arisztophánész-ihlette, keserű szatíráját, A civilizátort. Ez a komédia Széchenyi István ugyanekkortájt keletkezett Pillantásának színpadi változata is lehetne. Ez is felelet a császári kormány sugallta Rückblickre. Stroom, a császári hivatalnok svábbogarak karától kísérve civilizálja István gazdát és a birodalom tót, rác, oláh, olasz német, magyar polgárait.
»(...) elsápadnék a rettegés miatt,
Ha valami kacajra nem késztetne«

– mondja István gazda a Bach-huszár Stroom láttán. Stroom szakadatlanul azon kesereg, hogy a magyar paraszt nem olvas Hegelt és nem ismeri a porosz kormányzati rendszert” – írja Nemeskürty István Madách drámájáról.

 

Civilizator

 

A drámát felolvassák: Váta Loránd, Keresztes Sándor, Fogarasi Alpár, Bodolai Balázs, Buzási András, Árus Péter, Orbán Attila, Vindis Andrea. Az előadásra 5 lejes egységáron lehet jegyet vásárolni a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, és előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

 

süti beállítások módosítása