Kolonits Klára az idei Székely Mihály-díjas

Kolonits Klára operaénekes veheti át szerdán a Székely Mihály-díjat a Fészek Művészklubban Budapesten.

 

Kolonits Klára énektanulmányait Schultz Katalinnál kezdte, majd 1995-ben szerzett diplomát Forrai Zsuzsa tanítványaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (BTI) magánének-szakán. 1997-ben a III. Budapesti Nemzetközi Énekverseny 2. helyezettje, a trevisói Toti dal Monte énekverseny különdíjasa, 2000-ben a Magyar Rádió Énekversenyének első díjasa és különdíjasa, 2003-ban a Nemzetközi Haydn Énekverseny 2. helyezettje és különdíjasa volt.

 

Vendégszerepelt Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban, 2012-2013-ban a Weimari Nationaltheater und Staatskapelle, 2013-14-ben a Linzi Landestheater vendégművésze volt. Művészetének elismeréseként 2005-ben Artisjus-díjat, 2010-ben pedig Liszt Ferenc-díjat, 2013-ban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese díjat kapott. 

 

 Klara Kolonits

 

Repertoárján többek közt A varázsfuvola Éj királynője, Hunyadi László Szilágyi Erzsébete, Verdi Traviatájának nőalakja és Rigoletto Gildája, valamint Bartók Kékszakállújának Juditja, Strauss Rosalindája és Saffija is szerepel. Rendszeresen fellép kortárs művek és klasszikus oratóriumok szólistájaként. Az Opera idei évadában négy szerepet énekelt, évadzáró fellépése május 23-án lesz Bellini Capuletek és Montague-k című darabjában az Erkel Színházban.


A Székely Mihály-díjat a művész 1963-as halála után "maradandó emlékének megörökítésére" alapította a Fészek választmányi ülése Nádasdy Kálmán, az Operaház és Szirtes József, a Fészek akkori igazgatói aláírásával. A díjat azóta minden évben a Fészek Művészklub és a Magyar Állami Operaház vezetősége ítéli oda az "erre legérdemesebbnek talált énekesnek vagy énekesnőnek" - közölte a Fészek Művészklub kedden az MTI-vel.


A díj "elbírálásánál a művész tehetsége, fejlődése, művészi teljesítménye, emberi magatartása és színházszeretete veendő figyelembe." A Csillag István szobrászművész tervezte Székely-plakettet először 1964. március 22-én - Székely Mihály halálának első évfordulóján - Ilosfalvy Róbert vehette át.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása