Több mint száz programmal várja a közönséget az Óbudai Nyár

Több mint száz programmal, szabadtéri koncertekkel, színházi előadásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és gyerekprogramokkal várja a közönséget idén az Óbudai Nyár kulturális rendezvénysorozata, amely június 4-én a Korok Napja elnevezésű eseménnyel indul.

 

Mint a programsorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, a főszervező Óbudai Kulturális Központ elismert előadóművészek sorát felvonultatva színes programokkal várja a látogatókat. A kínálatot a kerület szinte valamennyi kulturális intézménye, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum, az Óbudai Platán Könyvtár és az Aquincumi Múzeum is gazdagítja.


A programok több helyszínen zajlanak, így a Fő téren, a Zichy-udvarban, a Kobuci kertben, a Csobánka téren, a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban és a Fellini Római Kultúrbisztróban is lesznek események.


Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere kiemelte: legfontosabb céljuk a kerületi közösségépítés, gazdag kínálatot nyújtanak azoknak a helyi lakosoknak, akik a nyarat itt töltik. Hozzátette, hogy az idén az eddigieknél több program várja a fiatalokat is. Hangsúlyozva hogy a képviselő testület múlt heti döntése szerint az Óbudai Múzeum kiállításait a kerületi lakosok ezentúl ingyenesen látogathatják, a kerületi iskolások számára pedig a múzeumpedagógiai szolgáltatások is ingyenesek.

 

obuda


Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Fő téren ingyenes koncertet ad június 17-én a görög The Speakeasies Swing Band és 19-én az Óbudai Danubia Zenekar. Június utolsó hétvégéjén az Óbudai Búcsú keretében fellép a Budapest Ragtime Band, Szikora Róbert és az R-GO is. Július 9-én az osztrák Fatima Spar & Freedom Fries lép színpadra, és ebben a hónapban lesz többek között Rúzsa Magdi és a Csík zenekar koncertje is.


Kiemelte: a rendezvény új helyszíne a 3K előtti Pethe Ferenc tér, ahol július 2-án látható William Shakespeare Sok hűhó semmiért című műve. Szintén új helyszín a Kolosy térnél található Civil ház, ahol Stand-koncertek a placcon elnevezéssel többek között a Balkan Fanatik és a Pankastic lép színpadra.
A nyitórendezvény hagyományosan a Korok Napja ünnepi felvonulása lesz, a június 4-i esemény alkalmával a Fő téren solymász és gladiátorbemutatót is tartanak. A zárórendezvény idén is a Hékás-Békás nyárbúcsúztató lesz augusztus 28-án a Parno Graszt és a Deák Bill Blues Band fellépésével.


A Zichy-kastélyban július 1-jén a Játékszín előadásában a Szőke ciklon című előadásra, 16-án pedig a Tangó sztori című produkcióra várják a közönséget.
A Kobuci kertben július 27. és 29. között az Óbudai Blues Fesztiválon spanyol, angol, osztrák, holland és magyar zenekarok is színpadra lépnek. A Zichy-kastély udvarán július 30-án a csíkszeredai sZemPöl Offchestra ad koncertet - sorolta az eseményeket Lőrincz Edina.


Az Óbudai Társaskörben - mint azt Harsányi Mária igazgató elmondta - színházi és zenei előadásokkal várják az érdeklődőket. A Muzsika a kertben sorozat keretében Snétberger Ferenc, a Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok lépnek fel, Színház a kertben címmel pedig Egressy Zoltán Halál hotel című darabja és Daniel Glattauer Párterápia című vígjátéka látható.


Az Óbudai Múzeum az Óbuda - egy város három arca és a Játék a városban című állandó kiállítása mellett a Múzeumok éjszakáján tárlatvezetéssel, színházi előadással és alkotóházzal várja a látogatókat. A Goldberger Textilipari Gyűjteményben és a Kassák Múzeumban is izgalmas kiállítások lesznek. Az Óbudai Platán Könyvtárban helytörténeti fotókiállítás, zenés irodalmi est és előadások is várják az érdeklődőket.


Az Aquincumi Múzeum nyári színházában Heinrich von Kleist Amphitryon című előadása lesz látható, és római baba-mama klubbal, valamint Hozd magaddal a nagyit címmel családi programmal várják a látogatókat.


Az augusztus 28-ig tartó rendezvénysorozat részletes programja a www.obudainyar.hu oldalon található meg.

 

(MTI)

 

süti beállítások módosítása